Ramazan gelmeden, pazara bereketi geldi

Ramazan gelmeden, pazara bereketi geldi

İlimizde her Çarşamba kurulan Pazar bu haftada halka hizmet için yerindeydi. Ramazan ayına sayılı günler kala pazarda hareketlilik, fiyatlarda da düşüş gözden kaçmıyordu.

 Ayrıca bu yıl Ramazan ayı meyve ve sebze mevsimine denk geldiği için, dar gelirli vatandaşların pazar alışverişinde yüzleri güleceğe benziyor.

Meyve ve sebze fiyatları uygun

Domates fiyatlarındaki düşüş vatandaşı bir nebze olsun rahatlattı. Vatandaşın vazgeçilmezi olan domates düşük fiyatıyla bol olarak tüketilme devresine girmiş bulunuyor.

 Vatandaş “ hem kışlığımızı koyacağız, hemde mevsiminde bol bol tüketeceğiz” diyerek memnuniyetini belirtti. Pazarcı esnafıda bu hareketlilikten oldukça memmun olduklarını dile getirirken “piyasada yapılan zamlardan sonra en azında vatandaş bu konuda rahat edecek. Sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüş halkın cebine olumlu yönde yansıyacak” dedi. Onbir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayında durum daha farklılık arzetmektedir.

 Hal böyle olunca vatandaş bereket ve bolluk ayı olan Ramazanda hiç değilse Pazar masrafları konusunda rahat edecek.

Ilimizde her köşe başında olduğu gibi pazarda da kavun, karpuz tezgahları göze çarpıyor. Tanesinin 50 krş’a kadar düştüğü ürün özellikle krizden canı yanan vatandaşın bir nebze de olsa yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Ancak üretici bu duruma farklı bakıyor. Karlarının olmadığını dile getiren pazarcı esnafı şöyle konuşuyor: “Biz karımızı yapamıyoruz elimizde patlamasın diye bu kadar ucuz yollu veriyoruz. Fakat yine halimize şükrediyoruz. Çünkü vatandaşta para yok. Ucuz bile olsa, bir kere daha düşünüyor. O düşünmesi bile bizi olumsuz yönde etkiliyor. Allah herkesin yardımcısı olsun. Herkes kendisine göre haklı.”

Yine ucuzluk tezgahları revaçta

Bu hafta çarşamba pazarında ucuzluk tezgahlarının başında kalabalık göze çarpıyordu. Vatandaş ihtiyaçlarını en ucuz şekilde karşılamak için çaba sarfediyor. Küresel kriz ortamında her keseye uygun giysiler bulmak mümkün. Çarşamba pazarından alışverişini yapan vatandaş “en ucuz neredeyse oradan almaya gayret ediyoruz. Ihtiyaçların arkası kesilmiyor.

 Uygun fiyatlısını bulduğumuz zamanda alıyoruz. Ev ekonomisine böylelikle katkı sağlamaya çalışıyoruz. Eğer mağazadan almaya kalkarsak işin içinden çıkamayayız” diyor. Ortam çok bozuk, işsizlik bir taraftan, kriz bir taraftan zor bela ayakta durmaya çalışıyoruz. O yüzden dar gelirli olanların vazgeçilmezi pazarlar diyerek sözlerini tamamlıyor.

Pazarcı esnafı ise bu yıl soğuk, sıcak, kriz derken epey yıprandık. Artık ortam öyle bir hal aldı ki, müşteri boğazından bile kesmeye başladı. Biz de eskiden olduğu gibi karlar yapamıyoruz. Ekmek parasını çıkarttık mı kar yaptık sayıyoruz. Vatandaş artık 3 kuruş az neredeyse onun hesabını yapar hale geldi. Bizde ona göre duruma uymaya çalışıyoruz diyor.

Kışlıklar dondurucuya

Yaz mevsiminin avntajlarından olan mevsim meyve ve sebzelerindeki ucuzluk vatandaşın kışlık ürünlerini zorluk çekmeden almasına neden olyor. Vatandaş” mevsiminde olan ürünün tadı da lezzetide bir başka oluyor.

Bizde bu fırsattan yararlanıp kışlık yiyeceklerimizi dolaba koyuyoruz. Menemenimizi, fasulyemizi, reçelimizi şimdideden hazırlıyoruz ki ağustos böceğinin hesabına dönmeyelim. devir hesap devrine döndü.

Üç kuruş nereden artırırsak kar sayıyoruz. hangi ürürn ucuzladıysa onu alıp dondurucuya, kavanoza yerleştiriyoruz” diyerek durumlarını dile getiriyor. Ayrıca Ramazan ayı boyuncada böyle yüzlerinin gülmesini temenni ederek sözlerini tamamlıyorlar.