Referandum'a Can'dan "Evet"

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Babaeski İlçe Başkanı Yusuf Vehbi Tamerol 02 Ağustos 2010 Pazartesi günü Babaeski Demokrat Parti kurucu üyelerinden ve Muhasebeci Nusret Can'ı işyerinde ziyaret etti. 


HABER MERKEZİ
Nusret Can referandumla ilgili düşüncelerini şu şekilde açıkladı:
“Türkiye’de birçok Anayasa yapılmış bunların birçoğu da değişikliklere uğramış.12 Eylül askeri darbesiyle meydana gelen Anayasa’da da yine müteakip yıllarda bazı maddeleri değiştirilmiş. Son olarak ta 12 Eylül’de gündeme gelen ve referanduma sunulan anayasanın da değişikliklerinde bazılarının olumlu bazılarının da olumsuz ifade edilmesine rağmen, ortada bunun bir devlet ve millet meselesi olduğunu göz önüne alarak, siyasi partilerin dışında  sağduyuyla hareket ederek, memleketi ve milleti düşünerek, eğer bu anayasa değişikliği milletimize ve devletimize hayır getirecekse, buna evet demek herkesin görevidir.
Çünkü bu Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bir bütünlüğü içerisinde Türkiye’nin artık herhangi bir şekilde darbe ile maruz kalmasına Türkiye’nin ve dünyanın da artık tahammülü yok. Onun için eğer bu anayasa değişikliği Türkiye’de bazı şeyleri yeniden düzenleyecek. Yeniden belli bir düzen getirecek ve yeni ufuklar açacak ise ve bu milletimizin hayrına ve devletimizin hayrına olacaksa ve bunun içerisinde tabiî ki siyasi partiler de var. Bazı eksikleri olmasına rağmen bu anayasa değişiklikleri artık Türkiye’de anayasanın tamamen siviller tarafından yapılarak ve halkın oylarıyla değiştirilmesi en büyük etken olarak gözümüze çarpmaktadır. Bunun için Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan insanların anayasa değişikliğinde değişiklik yapılan maddeleri dikkatlice okuyarak içine sindirerek salt parti görüşleriyle değil kendi görüşleriyle irdeleyerek, münazara ve münakaşa yaparak bunları Evet ve Hayırla kendi istekleri doğrultusunda ve kendi anlamları doğrultusunda karar vermeleri lazım. Ahmet’in, Mehmet’in direktifleri ve yahut ta hiç irdelemeden ben bu partiliyim buna hayır diyelim, ben bu partiliyim evet diyelim diye toplu hareket etmenin anlamı yoktur. Öncelikle herkes bunun ne olduğunu kimin yararına olduğunu içine sindirerek anlaması lazım. Bunu anladıkları takdirde Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde milletimizin refahı, devletimizin beka için hayırlı bir şey varsa evet demek her Türk’ün boynunun borcudur.
Babaeski’de Doğru Yol Partisi’nin 1983’teki Kurucu Başkanı ve yöneticisi olarak bu Anayasa’daki değişiklikleri içine sindiren herkesin ve irdeledikten sonra gönül rahatlığıyla hiçbir kimsenin tesiri altında kalmadan kararı kendilerinin vermelerinde yarar vardır. Devlet için millet için yararı olacak her şeye Evet demek mecburiyetindeyiz. Çünkü Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyet’imizi ilelebet yaşatmak için demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan millet iradesine saygı göstermemiz gerekir. Türkiye Cumhuriyet’inin hudutlarını korumak, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik görevlilerimizin de, vatandaşımızın da hakkını hukukunu sağlayacak, vatandaşımıza yeni ufuklar açacak ve devletimizin de bekasını sağlayacak her türlü anayasa değişikliklerine Evet demek durumundayız. Bunun böyle bilinmesinde yarar vardır. Vatandaşlarımızda dolmuşa binmeden önce kaç paraya nereye kadar gideceğini hesap ederek binmelerinde yarar vardır. Rast gele gözü kapalı hayır içine sindirerek önce iyi dinlesinler iyi incelesinler, Anayasa’da değişen maddelerin bize ne sağlayacağını görerek evet veya hayır desinler. Ama mesela benim muhasebeci olarak üzerinde önemle durmak istediğim şey bu güne kadar anayasada olmasına rağmen insanların seyahat hürriyetleri vergi borçlarından ötürü engellenmekte idi. Anayasa’nın bu maddesi ile artık vergi borçlarından ötürü yurt dışı yasağı olmayacaktır. Bu da işte vatandaşların ticaret hayatlarında geniş bir açı olacaktır. Bu konu benim kendi tasarrufumda olan irdelenmiş ortaya çıkmış bir sonuçtur. Artık kimse vergi borcundan ötürü mahkeme kararı olmadan yurt dışına çıkış yasağı olmayacak. Seyahat özgürlükleri kaldırılamayacak. İşte bu anayasa değişiklik paketindeki maddelerin bir tanesi. Bunun gibi birçok madde daha var.
Bunu bir parti meselesi olarak görmenin anlamı yoktur. Bu bir futbol maçındaki fanatiklik değildir. Bu Türkiye Cumhuriyetindeki insanların demokratik alanda daha özgür yaşamalarını sağlayacak, ticaret alanında daha rahatlaşmalarını sağlayacak, yargı açısından da daha güzel uygulamalarla netice alınabilecek. Değişiklikleri iyice incelemede fayda var.  
Ama haklı bulduğunuz her şeye devlete ve millete yararı olacak her şeye de evet demekten imtina etmeyin. Sonuç olarak ben Anayasa değişikliğine referandumda şimdiden CAN’dan “Evet” diyorum.” (cç)