Rektör Aykaç; "Kırklareli Üniversitesi'nin 20 yıllık geleceğini planlıyoruz"

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Üniversitesiyle ilgili çalışmalarını,  hedeflerini ve önemli projeleri gazetemize anlattı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kofçaz yolu üzerindeki 3 bin 500 metrekarelik alana kampüs sistemi kurmayı hedeflediklerini ve Kırklareli Üniversitesi’nin gelecek 20 yılını planladıklarını söyledi.
Rektör Kaya, üniversite ile ilgili önemli projelerini şöyle anlattı;

* “Kampüs sistemi üzerinde çalışıyoruz”

“Kampüs ile ilgili çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Kofçaz yolu üzerindeki alanın mevcut haritaları çıkarılacak. Yerleşim planı ve imar planı hazırlanacak. Tüm çalışmalar bittikten sonra da üniversitenin esas büyük kampüsü orası olacak. Şu an kesin net bir tarih yok ancak bizim esas gayemiz üniversitenin tüm birimlerini büyük kampüste buluşturmak. Ancak o zamana kadar da açılacak bölümler için şehrin muhtelif yerlerini kullanacağız. Kavaklı’da hem idarî bina hem de derslik olarak biraz daha kapasitemiz var. Birkaç ufak değişiklik ve tamirat gerekiyor, bunları yapacağız. Sanırım Milli Eğitim olarak başlanan bir okuldan söz ediliyor. 2009-2010 eğitim öğretim yılına yetişirse o binalardan biri fakülte olarak kullanılabilir. Onu şu anda bilmiyorum ama yetişeceğini umuyoruz. Kırklareli Üniversitesi kurulduğunda Teknik Eğitim Fakültesi ve 6 tane Meslek Yüksekokulu vardı. Şimdi yeni kurulmuş olarak da Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi-İdari bilimler Fakültesi ve Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi ilave oldu.

*“Hedefimiz kadrolu öğretim üyelerini arttırmak”

Yani şimdi 4 fakülte 6 MYO ve bir de 4 yıllık Sağlık Yüksekokulu var. Bu bölümlerden bazıları eğitime devam ederken Fen Edebiyat fakültesinde bulunan kadroları ilan ediyoruz ve atamaları yapılıyor. Bazı birimlerin kadroları daha rahat bazı birimlerin daha zor dolduruluyor. Çok kolay eleman bulunamayan bölümler var. Ama biraz yakın takiple buralara da öğretim üyesi bulmaya çalışıyoruz. Belki 2009 yılında tekrar ilave kadrolar verilecek. Hem bu ilave kadrolara hem de 2008 yılında dolduramadığımız kadrolara öğretim üyeleri alacağız. Amacımız mevcut birimleri de birimlerdeki kadroları da güçlendirmek, kalitesini yükseltmek. Birazcık kendi haline bırakılmış oraları. Dışarıdan, tecrübesine güvenilerek derse girenler çok. Biz bütün MYO’larımızda kadrolu öğretim üyelerini arttıralım düşüncesindeyiz. Yeni öğretim üyesi aldık, onlar da 2. dönem derslere girecek. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı ile İngilizce gibi bölümleri, Trakya Üniversitesi’nin öğretim üyeleri bu dersleri yürütüyorlardı. Oralara da yeni kadrolar aldık. Kendi öğretim üyelerimiz, okutmanlarımız, uzmanlarımız bu derslere girecek. Gayemiz, fakültelerin bütün birimleriyle kadrolarını almak, 2009-2010 yılında öğrenime başlamak. En azından İktisadi ve İdari Bilimler ile Fen Edebiyat Fakültelerinde en az iki bölümünde öğrenime başlamayı amaçlıyoruz. Teknik Eğitim Fakültesinde öğrenim devam ediyor, belki de orası için yeni bölümler talep edebiliriz. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’nde yeni bir yapılanma söz konusu olduğu için oraya şu anda el atamıyoruz, öğretim üyesi alamıyoruz o kadrolara. Orada yeniden yapılanmanın sonucunu bekliyoruz.

*Kırklareli Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıracak bölüm arayışındayız


Ve bu arada bu dört fakültenin dışında yeni fakülteler düşünüyoruz. Bunları da yeni kampüse yönelik olarak planlıyoruz. Biz kampüste üniversitenin 20 yıllık bir geleceğini planlıyoruz. Veterinerlik Fakültesi için teklifler var, su ürünleri düşüncesi var. Tabi ki yörenin ihtiyaçlarına cevap verme önemli bir faktör ancak diğer şartları da incelemek gerekiyor. Diğer açılabilecek fakülteler için de değerlendirmeler yapacağız. Şöyle bir şey de var. Her üniversitede ortak, benzer birimler kurulabiliyor. Diğer üniversitelerde bulunmayan, bu üniversiteye özgü bir yönü bulunan bölüm arayışındayız. Biz, üniversiteyi belli bir alanda uzmanlaştıralım istiyoruz. Türkiye’nin her ilinde şu anda üniversite var. Biz, diğer üniversiteleri kopya etmek yerine bazı yönler ortak yönler olsun ama onarla hiç benzemeyen farklı bir bölümün olmasını istiyoruz, buna çok önem veriyoruz ve araştırma içindeyiz.” (mc)