Rektör Prof. Dr. Duran: ''Trakya Üniversitesi, bilimsellikte bağımsızdır''

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, ''Trakya Üniversitesi, bilimsellikte bağımsızdır'' dedi. Balkan Yerleşkesi'ndeki Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, TÜ Akademik Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başladı.

Rektör Prof. Dr. Duran, burada yaptığı konuşmada, dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşandığını, bilginin üretilmesi, kullanılması ve aktarılmasına yönelik her alanda değişmeler olduğunu söyledi.
Dünyadaki gelişmelerin yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacı artırdığını belirten Duran, ''Yeni oluşumun temel unsurlarından biri üniversitelerdir. Evrensel etik değerlerin koşullarını yerine getirebilecek tek kurum olan üniversiteler, artık kendini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, öğrenmeyi öğreten, çok sesliliğe önem veren, uluslararası ağlarda yer alabilen, özgün birer yaratım merkezi olmalıdır'' dedi.
 20. yüzyılın özellikle son çeyreğinde yaşanan bilgi patlaması, bilim, araştırma, teknoloji ve bilgi üretiminin yüksek öğrenim metotlarında değişimi beraberinde getirdiğini anlatan Duran, üretilen ve tüketilen bilgi hacminin ekonomik büyümenin ve gelişmişliğin de göstergesi sayıldığına dikkati çekti.
Duran, UNESCO'nun ideal üniversiteyi, ''yüksek kalitede eğitim verebilen, akademik liyakate, bilime, üretmeye, araştırmaya önem veren ve bilgiyi toplum yararına dönüştürebilen kurumlar'' şeklinde tanımladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Üniversiteler bulundukları bölgenin ihtiyacına göre farklılıklar göstermeli ve eğitim hedeflerini mutlaka buna göre düzenlemelidirler. Üniversiteler kendi bölgelerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarında Türkiye, ihtiyacı olan hedeflere ulaşmış ve kaynaklar da doğru olarak kullanılmış olacaktır. Trakya Üniversitesi, bilimsellikte bağımsızdır. Hür ve eleştirel düşüncenin geliştiği bir kurum olmanın yanında, bir taraftan ekonomik ve idari özerkliğe sahip olma yolunda çalışırken, diğer taraftan tüm paydaşlarına hesap verebilme sorumluluğu içindedir.''
    
''Trakya Üniversitesi kendini aştı''
    
Öğrenciler adına konuşan Cemile Havale de, Trakya Üniversitesinin bölge üniversitesi haline geldiğini, sunduğu eğitim-öğretim kalitesi açısından kendisini aşan, çeşitli misyonlar üstlenerek bilimsel etkinliklerde bulunan üniversitenin Balkan ülkeleriyle ilişkilerini geliştirerek ciddi adımlar attığını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından doçent ve yardımcı doçent unvanı alan öğretim üyelerine akademik kıyafetleri giydirildi. 2008 yılında bilimsel yayın çalışmaları yapan akademik personele belgelerinin verilmesinin ardından Türk Cumhuriyetleri ile Asya ve Balkanlar'da yaşayan Türk ve akraba topluluklarından gelen ve mezun olan öğrencilere mezuniyet belgeleri verildi.
Yemin töreninin ardından öğrenciler keplerini havaya atarak mezuniyetlerini kutladılar.
aa