Romanlardan Vali Coş'a destek, Hürriyet'e çakmak

Kırklareli Valiliği tarafından WC ile Banyo yaptırılmasının Hürriyet Gazetesi'nde kınanması üzerine Roman Vatandaşları tepkilerini yaptıkları basın açıklaması ve Hürriyet Gazetesi'ni yakarak gösterdiler.

Kırklareli Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Roman vatandaşların yaşadığı mekanlara yaptırılan WC ve Banyolarla ilgili olarak Hürriyet Gazetesi’nde Yeter Söz Milletindir başlıklı köşede “Bu da WC’ci Vali” başlıklı yazıya Roman vatandaşlar sert tepki gösterdi.
Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci, her Türk Vatandaşının olduğu gibi kendilerinin de insanca sağlıklı ortamlarda  yaşama haklarının olduğunu belirterek yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“10.02.2009 Salı günlü Hürriyet Gazetesi’nde Yeter Söz Milletindir Başlıklı köşenizde "Bu da WC'ci Vali" başlıklı yazıyı Kırklareli'nde yaşayan vatandaşlar olarak büyük bir üzüntü ile okuduk.
Bizler 21. yüzyılda Avrupa Kıtasında yer alan bir İl'de zor şartlar altında Banyosu, WC’si ve Kanalizasyonu olmadan sağlıksız şartlarda yaşamaktayız. Bizleri kaderine terk ederek sağlıksız ve kötü şartlarda hayat sürmeye mahkûm edenlerden hesap sorulması gerekirken çok ilginçtir ki bizleri bu bataktan kurtaran bizlere insanca  yaşamayı layık gören ve göreve geldiği günden beri yaptığı yardımlarla her zaman içimizden biri olan Valimiz hakkında yazılan bu yazı tamamen onu yıpratma ve karalama amaçlıdır.
Kırklareli Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığınca bizleri insanca sağlıklı ve kaliteli bir yaşam içinde hayat sürmemizi sağlayacak olan Proje çalışmaları daha iki sene önce başlatılmış. Bugünlerde ise bitme aşamasına gelerek bizlerin yüzünü güldürmüştür.
Mahallemizde Belediye Başkanlığınca yapılması gereken ve Belediye Başkanlığının başlıca en önemli görevlerinden sayılan Kanalizasyon ve alt yapı çalışmaları bile halen yapılmamıştır. Bütün pis sularımız sokaklarımıza akmakta bu da bizlerin ve tüm yaşayanların sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Bu hizmetleri övmek yerine siyasi polemik malzemesi yaparak karıştıranları kınıyoruz. Roman toplumu satılık değildir. Çıkar karşılığında oylarımız satılık değildir. Burada yapılan yardımlar hiç bir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin 215 aileye eşit olarak yapılmıştır. İnşallah devamını da bekliyoruz.
Bizler Roman Vatandaşları olarak ancak bize yapılan bu yardımları takdir eder, bizlere hizmet getirenlere de her zaman sevgi ve saygı duyarız. Bizlere yapılan bu hizmetleri her zaman destekliyoruz.
Umarım sizler de bu projenin bizler için ne kadar önemli olduğunu anlarsınız. Böyle hizmetlerin sizlerin de desteği ile arttırılmasını bekler, köstek olanlara da izin verilmemesi konusunda sizler de yardımcı olmalısınız. Bu sizler için bir insanlık görevidir. Bir eli yağda, bir eli balda köşklerde, yalılarda yaşayıp, bizi düşünmeyen, oturduğu yerde ahkâm kesip konuya olumsuz yaklaşanları ve Sayın Valimize saygısızlık yapanları kınıyoruz.”
Yapılan basın açıklamasına katılanlar daha sonra ellerindeki Hürriyet Gazetesi’ni yakarak protesto ettiler.
* “Allah Valimizden razı olsun”
WC ve Banyoların yapıldığı yerdeki vatandaşlar ile yaptığımız görüşmelerde, yıllardan beridir bu sorunlarının belediye tarafından halledilmediğini, kanalizasyon olmadan yaşadıklarını dile getirdiler. Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’un göreve başladığı günden itibaren kendileri ile yakinen ilgilendiğini belirten çevre sakinleri şunları kaydettiler:
“Yıllardan beridir bu mevkilerde kanalizasyon sorunu yaşıyoruz. Yaptığımız müracaatlara rağmen bir türlü yetkililer ilgilenmediler. Sağolsun Valimiz geldiği günden itibaren bizlerle yakından ilgilenerek sorunlarımızı çözüm yolunda her türlü yardımda bulundu.
Son olarak da evlerimizde bulunmayan WC ve Banyo yapımı için bizlere destek sözü verdi. Bu kapsamda da inşaatlar başlatıldı. Kendisinin göreve gelmesi ile birlikte devletin gücünü yanımızda hissettik. Her türlü dert ve şikâyetimizde bizlerin yanında olarak, çözüm yollarını aradı. Daha önceleri bu temel ihtiyaçlarımızı ahır köşelerinde, samanlık köşelerinde ve dışarıda hallediyorduk. Sayın Valimizin yaptıracağı bu WC ve Banyolar ile bu sorunumzda çözüme kavuşturulmuş oldu. Allah kendisinden razı olsun.” (s)