Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, hükümetin Israil'e karşı olan çekimser tutumunu eleştirdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, hükümetin Israil'e karşı olan çekimser tutumunu eleştirdi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 53. Genel Kurul Toplantısı'nda, Israil aleyhine olan karar tasarısının gündeme alınması için yapılan oylamada Türkiye’nin çekimser oy kullanması, tasarının oylanması sırasında ise Türk Heyetinin salonu terk etmesi üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş yazılı bir açıklama yaptı.

Bu tarihi gelişmede Türk heyetinin takındığı tavrın, Türk milletinin vicdanını yaraladığını belirten Kurtulmuş yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu;

“Gazze mitinginden sonra Sayın Başbakan, Şimon Perez’e “one minute” dedi. Ilk tebrik eden Saadet Partisi oldu. “Teşekkür ederiz, bu, milletimizin, Müslümanların beklediği bir tepkidir” dedik. Ama ne hikmettir ki ondan sonra Sayın Başbakan “aman yanlış anlaşıldı, biz aslında sayın Şimon Perez’e değil, modaretöre karşı bu tavrı koyduk” demeye başladı.

Hemen akabinde de bakanlarımız bir biri ardına, “Türkiye’nin Israil ile olan stratejik ilişkileri bundan sonra daha iyiye gidecektir” açıklaması yaptılar. Biz o zaman merak etmiştik bu ilişkiler nasıl daha iyiye gidecek diye. Bir tarafta Şimon Perez’e “one minute” diyeceksiniz, öbür tarafta ilişkiler nasıl daha iyiye gidecek? Nasıl iyiye gideceğini Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu Israil’in nükleer potansiyeli ilgili oturumunda gördük. Bu oturumun gündeme alınması ile ilgili olarak maalesef Türkiye temsilcileri çekimser oy kullandılar.

Tasarının oylanması için yapılan oturumda da bizim beyler bu defa oylamaya katılmadılar. Işte bu “One Minute”un sonudur. Yani “One minute the end.” Otel lobisinde bunu herkes söyler. Hiçbir anlamı yok ki. Marifet; gel bunu BM salonunda söyle. Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu’nun genel kurulunda söyle. Çekimser kalma, salonu terk etme. Çık orda “one minute” de. Son 18 yıldır hiçbir karar alınmamış Israil’e karşı. Sahip olduğu diplomatik gücü nedeniyle bu yapılamamış. Ilk defa bu toplantıda Israil’e karşı bir karar alınacak ama bu defa Türkiye hükümetinin yetkilileri çekimser kalıyor, salonu terk ediyor. Bir kez daha söylüyorum; bu “ONE MINUTE THE END”dir.”