Saat ustaları teknolojiye yenik düştü

Bir zamanlar zamanın gözde meslekleri arasında sayılan saat tamirciliği son dönemlerini yaşıyor.


     Edirneli saat tamircisi Mustafa Tanrısever, yaptığı açıklamada, 41 yıldır baba mesleği olan saat tamirciliği yaptığını belirterek, teknolojik gelişmelerin usta çırak ilişkisine dayanan bir çok geleneksel mesleğin sonunu getirdiğini söyledi.
     Saat tamirciliğinin özverili ve zor bir meslek olduğunu anlatan Tanrısever, şöyle konuştu:
     ''Baba mesleği olduğu için kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Ben işimi severek yapıyorum. Fakat şimdiki gençler bu mesleğe pek fazla rağbet göstermiyor. Biraz sıkıcı meslek olduğu için gençler bu işi beğenmiyor. Biraz sabır isteyen bir meslek bu. Özverili davranmak gerekir. Artık meslekte kalfada yetiştiremiyoruz.''
     Teknolojinin sürekli gelişmesiyle her gün yeni bir saat modeli ile karşılaştıklarını vurgulayan Tanrısever, ustalarında teknolojiye ayak uydurması için kendisini sürekli yenilemesi gerektiğini belirtti.
     Ucuz saatlerin çıkmasıyla vatandaşların aldığı saatleri bir süre kullanıp sonra attığını ifade eden Tanrısever, ''Saat endüstrisinin gelişmesi ve özellikle de Çin pazarının bölgede etkinliğini arttırması eski saat kullanımına olan rağbeti azaltıyor. 3 TL'ye saat satıyorlar. O saatlerde 10 gün geçmeden bozuluyor. Tamire getirse tamir parası saatten daha fazla tutacak. Bu nedenle ucuz saat alan vatandaşlar bir süre kullanıp, bozulduğunda atıyorlar. Bu nedenle artık kimse bu mesleğe ilgi göstermiyor ve usta yetişmiyor'' dedi.
     Tanrısever, saat tamiri yapmaktan keyif aldığını, yeni model saatleri tamir etmenin eski saatlere göre daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.