Sabahattin Ali ilimizde anıldı

Sabahattin Ali ilimizde anıldı

Cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan olan yazar- şair Sabahattin Ali 20. Sabahattin Ali Kültür Günleri kapsamında mütevazı bir şekilde anıldı. Kırklareli Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubesi tarafından bu yıl 20.’si düzenlenen Sabahattin Ali Kültür Günleri’nde duygusal anlar yaşandı. 2 Nisan 1948 tarihinde Kırklareli Merkez Ilçeye bağlı Çukurpınar(Sazara) Köyü’nde ölü olarak bulunan ünlü şair- yazar Sabahattin Ali her yıl olduğu gibi bu yıl da sevgi ve saygı çerçevesinde yad edildi.

6 Haziran Cumartesi günü Kırklareli Çizgiüstü Dershanesi Toplantı Salonu’nda başlayan kültür günleri etkinliklerine CHP Il Başkanı Ihsan Kazan, Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, CHP Il Genel Meclisi Üyesi Behçet Şen, ÇYDD Genel Merkez Üyesi Prof. Dr Cihan Demirci, ÇYDD Edirne, Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu, başkan ve yardımcıları ve çok sayıda ÇYDD üyesi katıldı.

20. Sabahattin Ali Kültür Günleri’nin konuşmacı ve onur konukları ise Sabahattin Ali’nin kızı Müzik Profesörü Filiz Ali, Mimar- Şair Cengiz Bektaş, Yazar Öner Yağcı ve Ali’nin en yakın arkadaşlarından birisi olan ülkemizin yetiştirdiği ünlü Fotoğraf Sanatçıları’ndan Isa Çelik oldu. Kültür Günleri etkinliğinin özel konuğu ise Gazeteci- Yazar Sabahattin Ali’nin doğum yeri olan şu anda Bulgaristan sınırları içinde yer alan Eğridere(Ardino)’dan gelen Rus ve Bulgar Edebiyatı Öğretim Görevlisi Selahhattin Karabaşev yer aldı.

Tevfik Fikret Y.B.I.O Sınıf Öğrtmeni Kayhan Kuralay’ın sunumunu yaptığı programda açılış konuşmasını yapan ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Rafet Seçkin yaptığı kısa açılış konuşmasında; Biliyorsunuz, 2007 yılında Sabahattin Ali’nin 100. doğum gününü kutlamıştık. Bu yıl da derneğimiz tarafından 20.’si düzenlenen Sabahattin Ali Kültür Günleri etkinlikleri kapsamında şair ve yazarımızı saygı ve sevgi ile anıyoruz. Ben hepinize bizleri kırmayarak buralara kadar geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”dedi.

Etkinliğin bir diğer onur konuğu olan Prof. Dr. Cihan Demirci yaptığı konuşmasında;” Bakıyorum da 20 yıldır Sabahttin Ali Kültür Günleri’ni sevgi ile kutluyorsunuz. Sabahattin Ali hoş bir yazar- şair olmasının yanı sıra bir çok konuda da suçlanmıştır.”dedi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından Usta Fotoğraf Sanatçısı Isa Çelik tarafından çekilen ve sunumu yapılan dia gösterisine geçildi. Büyük usta Çelik tarafından Yazar- Şair Sabahattin Ali’nin Çukurpınar(Sazara) Köyü yakınlarında anıt taşın yer aldığı alanda çekilmiş birbirinden güzel fotoğraflar özgün bir müzik eşliğinde katılımcıların beğenisine sunuldu. Anıt Mezar yakınlarından çekilmiş yüzden fazla manzara ağırlıklı fotoğrafın yer aldığı dia sunumunda ayrıca ünlü fotoğrafçının kendi portfolyosunda yer verdiği çocuk portreleri de yer aldı. Yaklaşık olarak 20 dakika süren sunum katılımcılardan büyük alkış alırken, beğeni topladı.

Filiz Ali;”Böyle bir etkinliği 20 yıldır düzenlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum”

Isa Çelik tarafından hazırlanan fotoğraf gösterisinin sona ermesi ile kürsüye çağırılan Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali yaptığı duygusal konuşmasında;”Kırklareli bizim için çok önemli bir yer. Çünkü Kırklareli Sabahattin Ali’nin öldürüldüğü bir yer. Sabahattin Ali Kültür Günleri 20 yıldır Kırklareli’de düzenleniyor. Ben her defasında burada olamadım. Ama kalbim her defasında sizlerle oldu. Böyle bir etkinliği 20 yıldır düzenlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”dedi.

Filiz Ali’nin konuşmasının ardından konuşmacılar Cengiz Bektaş, Öner Yağcı ve Isa Çelik yerlerini aldı.

Ilk olarak söz verilen Yazar Öner Yağcı yaptığı konuşmasında ülkemizde şu an had safhada olan beyin göçüne dikkat çekerek; ”Sabahattin Ali bizim bereketli toprağımızın bereketli bir aydınıdır. Sabahattin Ali insan onurunu yüceltme çabasına girmiş ve bunun üzerine kitaplardan yazmıştır. Sabahattin Ali ilk insani gerçekçi öykülerini Türk Edebiyatı’na sokmuştur. Marko Paşa serüveni aydınları dahi öğreten bir serüvendir. Aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ilk faili meçhul aydın cinayeti Sabahattin Ali’nin öldürülmesidir.”dedi.

Yazar Öner Yağcı’nın konuşmasının ardından Cengiz Bektaş da Sabahattin Ali’nin hakkında konuşma yaptı. Son olarak söz alan Fotoğraf Sanatçısı Isa Çelik yaptığı konuşmasında; ”20 yıl önce Sabahattin Ali Kültür Günleri’ni başlatan Erdoğan Kantürer’dir. Kendisi beni arayarak beni de aralarında görmek istediğini belirtince ben de iki elim kanda olsa gelirim demiştim. O tarihten bu yana buraya defalarca geldim. Sabahattin Ali’nin anıt mezarı yakınlarında çok sayıda fotoğraf çektim. Sabahattin Ali usta bir yazar- şair olmasının yanı sıra çok iyi de bir fotoğrafçıydı.”dedi.

Konuşmacıların konuşmalarını yapmalarının ardından etkinliğin onur konuğu olan Bulgaristan Eğridereli Selahattin Karabaşev’e söz verildi. Karabaşev yaptığı konuşmasında; ”Sabahattin Ali Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan’da da çok tanınan bir yazardır. Kendisinin aynı zamanda Eğridere doğumlu olması bizler için çok önemli. Bu konuda bizim de Bulgaristan’da Sabahattin Ali üzerine çok nacizane küçücük etkinliklerimiz oluyor. Ayrıca sizlere Sabahattin Ali’nin doğduğu yer olan Eğridere’den memleketinden selamlar getirdim. Kendi öğrencilerim de sizlere çok selam söyledi. Bugün bu etkinlik Sabahattin Ali’nin doğduğu, büyüdüğü ve öldüğü yerdeki sevenlerini biraya getirdi. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapıların konuşmaların akabinde etkinliğe katılan konuşmacılara plaketlerinin verilmesine geçildi. Bu kapsamda Filiz Ali’ye ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Rafet Seçkin, Cengiz Bektaş’a Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Isa Çelik’e Emekli resim Öğretmeni Hüseyin Göçek, Selahattin Karabaşev’e ise Kırklareli ÇYDD üyesi Şükran Balcı verdi. Plaketlerin verilmesi ile tabiri caizse tabağı geriye boş çevirmeyen, Selahattin Karabaşev, Sabahattin Ali’nin doğup büyüdüğü yer olan Eğridere(Ardino)’ye ait küçük birer tanıtıcı çanta ve hediyeleri konuşmacılara ve ÇYDD Başkanı Seçkin’e takdim etti. Plaket töreninin de son bulması ile katılımcılar hep bir ağızdan Sabahattin Ali’nin yazmış olduğu şiir olan daha sonra ise şarkıya çevirilen “Aldırma Gönü” şarkısını söylediler. Şarkıların söylenmesinin ardından 20. Sabahattin Ali Kültür Günleri’nin ilk günüsona ermiş oldu.

20. Sabahattin Ali Kültür Günleri’nin ikinci gününde yine dolu dolu bir programla etkinlik devam etti. 7 Haziran Pazar sabahı 10:30’da Doğuş Kitabevi önünden toplanan Sabahattin Ali sevenleri araçla hareket ederek 11:30’da Çukurpınar(Sazara) Köyü yakınlarında yer alan Anıt Taşı’na vardılar. Anıt taşta yapılan saygı duruşunun ardından katılmcıların bir kısmı doğa yürüyüşü bir kısmı da toplu taşıma aracı ile Sabahattin Ali Çeşmesi’nin bulunduğu alana gittiler. Saat 14:00’da çeşme alanına varan katılımcılar saat 19:00’a kadar düzenlenen Türk Sanat Müziği dinletisi, Tambura- Bağlama dinletisi, Trakya Kültür Merkezi sunumu, konuk yazar ve sanatçılarla yapılan söyleşilerin ardından son buldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği en önemli aydınlardan olan Gazetece-Yazar-Şair Sabahattin Ali, 20 yıldır olduğu gibi bu yıl da coşku ile anıldı.