Sağlık Il Müdürlüğü'nden "Verem" konulu seminer

Sağlık Il Müdürlüğü'nden "Verem" konulu seminer

Her yılın 07-13 Ocak tarihleri arasındaki hafta, Verem Savaş Haftası olarak tüm dünyada kutlanıyor. Ilimizde de dün verem savaş haftası sebebiyle bir seminer düzenlendi.

Halk Sağlık Uzmanı Mustafa Kemal Öztürk'ün sunduğu seminerde verem hastalığının nasıl bulaştığı, Türkiye'deki ve dünyadaki yeri, nasıl teşhis konulduğu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verildi.

Öztürk: " Verem ince ve sinsi bir hastalıktır"

Konuşmasına ziyaretçileri selamlayarak başlayan M. Kemal Öztürk, daha sonra ise veremin ince ve sinsi bir hastalık olduğunu ve hemen ortaya çıkmadığını söylerken yılda dünya üzerinde yaklaşık olarak 9 milyon kişinin hastalığı yeni fark ettiğini belirtti. Dünya nüfusunun 6 milyara yakın olduğunu belirten Öztürk, bunun 3’te 1'nin verem virüsü taşıdığını ve her yıl 1milyon yedi yüz bin kişinin öldüğünü kaydetti. Güneş görmeyen ortamlarda virüsün havada uzun zaman canlı kalabileceğini dile getiren Öztürk, evlerin sık sık havalandırmasını tavsiye etti ve ültraviyole ışınlarının verem mikrobunu kısa sürede yok ettiğini kaydetti.

Öztürk, virüsün %80 akciğerde %20 ise diğer organlarda bulunduğunu açıkladı. Virüsün genellikle solunum yoluyla bulaştığını belirten Öztürk, "Virüsün enfekte olduğu insan, yılda bu mikrobu 10-15 kişiye bulaştırabilir"dedi.

Öztürk hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, balgam çıkarma, gece terlemesi, iştahsızlık ve kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, kan tükürme.

Verem hastalığının tedavisinde ise her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin etkili olduğunun önemini anlatan Öztürk, ülkemizde 63 yıldır verem tedavisinin yapıldığını da vurguladı. Öztürk daha sonra şöyle devam etti, "2 aylık bebeklere bile bir dozluk aşı yapılabilir. Hasta olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız, Verem savaş merkezimize gidin Akciğer grafiği ile hasta olup olmadığınızı öğrenin. Ülkemizde verem ilaçları ve tedavilerinde hiçbir ücret talep edilmez."dedi. Ilaçların düzenli ve aksatılmadan kullanıldığında 6 ila 9 ay arasında hastalıktan kurtulacağımızı vurgulayan Öztürk, hastalıktan korunma yollarını ise şöyle sıraladı;

- Sürekli yaşadığımız yerleri sık sık havalandırmalıyız,

- Ellerimizi sık sık yıkamalıyız,

- Dengeli ve düzenli beslenmeyiz,

- Öksürürken tek kullanımlık mendille ağzımızı kapatmalıyız.

Sigaranın bu hastalığı olumsuz yönde tetiklediğinin altını çizen Öztürk, sigara içicilerin bu hastalığa daha kolay yakalanabileceklerini önemle hatırlattı. Ardından Öztürk seminere katılım gösteren herkese teşekkür ederek, toplantıyı noktaladı.