Sağlık olsun - Medikent Hastanesi

Suçiçeği nedir?

                                                                      

Suçiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu virüs havada 1-2 saat canlı kalır, çok hızlı çoğalır ve çok kolay bulaşır. Kişiden kişiye daha çok hapşırma, öksürme ile havaya dağılan virüsün solunum yoluyla alınması veya göz ile teması sonucunda bulaşır. Ciltteki suçiçeği döküntüleri ile temas yoluyla da bulaşmaktadır. Bulaşmanın gerçekleşmesi için yakın temas gerekmemekte, aynı ortama girmek yeterli olmaktadır. Kış ve ilkbaharın ilk ayları suçiçeğinin yaygın olarak görüldüğü aylardır. Hastalık genellikle 1-10 yaşları arasında sık görülür. Kreşe giden çocuklarda 1-5 yaşlarında, gitmeyenlerde ise ilköğretim çağında daha sık rastlanır.
Suçiçeğinin belirtileri nelerdir?
Hastalığın tipik klinik bulgusu döküntüdür. Mikrobu aldıktan 14-21 gün sonra ortaya çıkar. Önce ateş başlar, arkasından vücudun değişik bölgelerinde kızarıklık şeklinde döküntü meydana gelir. Bu döküntüler daha sonra kabararak içi sıvı dolu, kaşıntılı kabarıkcıklar halini alırlar. 7-10 gün içerisinde kabuklanma görülür ve kabuğun kendiliğinden dökülmesi ile o bölgede açık renkli bir iz kalır. Hasta çocuk, döküntünün görülmesinden itibaren bir hafta süreyle ya da kesecikler kuruyuncaya değin, bu hastalığı geçirmemiş çocuklardan ayrılmalıdır. Ancak, kabukların dökülmesini beklemeye gerek yoktur.
Suçiçeği tehlikeli bir hastalık mıdır?
Suçiçeği genellikle hafif seyreden bir hastalıktır ancak zaman zaman ağır geçirilen bir hastalık olarak ta karşımıza çıkabilmektedir. Suçiçeği nedeniyle gelişebilecek problemlerin arasında en sık rastlanan cilt enfeksiyonlarıdır ve döküntülerin çeşitli bakterilerle enfekte olması sonucu ortaya çıkmaktadır.  Suçiçeğine bağlı ortaya çıkabilecek diğer sorunlar; bakterilerin neden oldukları zatürre, kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücre sayısında azalma, eklem iltihabı, karaciğer tutulumu ve kas koordinasyonunda bozulmaya yol açabilen beyin enfeksiyonunu (menenjit ve ensefalit) içermektedir.  Suçiçeği geçirirken aspirin kullanan çocuklarda Reye sendromu gelişebilmektedir. Reye sendromu ani karaciğer  ve beyin harabiyeti ile seyreden bir hastalıktır ve ölüm oranı yüksektir. Bu nedenle çocuklara ateş düşürücü olarak aspirin verilmemelidir.
Hiçbir zaman suçiçeğine bağlı ciddi enfeksiyon riskinin ve sorunların ne zaman ve kimde ortaya çıkacağını tahmin edebilmek mümkün değildir.
Suçiçeğine karşı korunmanın yolu nedir?

Suçiçeğinden korunmanın yolu suçiçeği aşısı olmaktır. Aşılama, çocuk ya da erişkinlerin bu hastalığa karşı korunmasında son derece etkin ve güvenilir bir yoldur. Suçiçeği aşısı, etkin bir bağışıklık ve aşılanmış kişilere uzun süreli koruma sağlamaktadır. Güvenilir ve iyi tolere edildiği kanıtlanmış olan bu aşı 12 aylıktan başlamak üzere her yaştaki insana uygulanabilir. 12 ay-13 yaş arası çocuklarda tek doz olarak uygulanır. 13 yaşından büyük çocuklarda ve erişkinlerde en az 1 ay ara ile 2 doz uygulanmalıdır. Bir doz suçiçeği aşısı ile aşılanan çocukların %97’si koruyucu antikor geliştirirler. Suçiçeği aşısı diğer aşılarla aynı zamanda uygulanabilir. (Uzm. Dr. Nükhet Aladağ Çiftdemir                                                                              Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)