"Sağlık personeli halen birçok sorunla mücadele ediyor"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırklareli Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hakan Aytaç Kaya, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


HABER MERKEZİ
“Ülkemizde 14 Mart 1827 yılında II. Mahmut döneminin Hekimbaşısı Mustafa Behçet Bey’in önderliğinde, Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulduğu gün modern tıp eğitiminin başlangıç günü olarak kabul edilir. 
Bu gün hekimlik mesleği; bilimi, hür aklı ve insan sevgisini kendisine rehber edinmiştir. Yaratılanı Yaratandan ötürü hoş gören Yunusça bir felsefeye sahiptir. Hekimlik mesleğine biçilen rol; renk, dil, cinsiyet, milliyet, din ve siyasi kanaat ayrımı yapmadan, hastasının bir insan olduğu bilinci ile hareket etmesini ön görür. Tıp etiği dediğimiz hekimlik ahlakı; kutsal değerleri bünyesinde barındırmaktadır.
Hastanın ıstırabını, sıkıntısını gidermek vazgeçilemez sorumluluktur. Din, örf, adet ve gelenek hekim davranışlarına sınırlama getirmez. Gerçeğe ulaşmak için bilimin ışığında araştırır, deneysel çalışmalar ve hayvan deneyleri yapar. Bu deneylerin amaç ve muhtemel çıkarımları için etik kurullarından izin alır.
Deney hayvanlarına gerekli ihtimam ve duyarlılığı göstermek zorundadır. Hastasının utanma duygusuna saygı göstermek her hekimin özen göstermesi gereken bir davranıştır. Acı çekmeyi önlemeye yönelik eğitimleri ve insan hayatının korunmasını öngören bir ahlak sistemine bağlılık nedeniyle, hekimlerin tıp mesleğinin yerine getirilmesindeki yükümlülükleri eksiksiz sahiplenme sorumlulukları vardır. Çünkü tıp mesleğinin yerine getirilmesi hem bir ayrıcalık hem de yükümlülük gerektirmektedir. Hiç bir amaç uğruna ve hiçbir koşulda hekimler mesleklerinin üstün niteliklerini uygulamaktan; insan hayatını öncelemek ve insan onuruna yönelik yıpratıcı girişimleri engelleme zorunluluklarından vazgeçemezler. Geçerli olan, hem siyasi otorite hem de kamuoyu için önemli tıp ve sağlık konularındaki duyarlılığı sürdürmekle birlikte, tıp mesleği ile siyasi kurumlar arasında sağlıklı ve saygın mesafeyi de korumaktır.
Türkiye'de 1919 yılından beri kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı, sağlık sistemindeki aksaklıkların gündeme getirilerek tartışılması ve sağlık personelinin sorunlarına dikkat çekilerek, çözüm üretilmesi bakımından önemli bir gündür.
Günümüzde sağlık hizmetlerinin kalitesi ve bu hizmetlere ulaşılabilme kolaylığı, bir toplumun kalkınmışlığının ölçütlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu kalite modern tıp biliminin sağladığı imkânlar kadar, bu imkanların verimli ve yeterli bir şekilde sunulmasıyla da ilgilidir. Bilindiği gibi sağlıklı ve mutlu bir toplumun temeli öncelikle sağlıklı bireylerdir.
Ancak bu önemli günde maalesef sağlık çalışanlarının çalışma koşullarından, personel arasında adaletsiz dağıtılan döner sermaye payına, eğitim şartlarından, uygun planlı istihdama kadar dağ gibi yığılmış sorunları devam etmekte ve her geçen sene bu sorunlara yenileri eklenmektedir. Özellikle Aile Hekimliği gibi uygulamalarla doktor hasta ilişkisi, müşteri esnaf ilişkisine dönüştürülmekte; sağlık adeta piyasa malı haline getirilmektedir. Son dönemde kamuoyunda tartışılan ithal sağlık personeli uygulamasıyla, sağlık çalışanlarına sizin yerinize ucuza çalışacak personel getiririz denilerek sağlık çalışanlarımız bir anlamda tehdit edilmektedir.
Türkiye’de sağlık personeli eksikliğinden daha önemli bir problem de planlı istihdam sorunudur. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye’deki sağlık personeli açığı da büyük ölçüde kapanacaktır.
Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının layık oldukları en iyi şartlarda ve ortamlarda sağlık hizmeti verme imkanına kavuşmaları, en büyük hedefimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük Önderimizin "Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz" sözünün hiçbir zaman unutulmaması dileğiyle, Sağlık Evi’nden Sağlık Ocağı’na, Devlet Hastanesi’nden Tıp Fakültesi’ne, Sağlık Müdürlüğü’nden, en üst kademelerde görev yapan sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı bir kez daha en içten dilerimizle kutlar, sağlıklı ve mutlu günler dileriz.” (s)