"Sağlıklı bir nefes için savaşım, hepimizin ortak sorumluluğudur"

* Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, sağlıklı bir nefes ile savaşın, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.


HABER MERKEZİ
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan bir kronik hava yolu hastalığıdır.Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edildiği bildirildi.
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, sağlıklı bir nefes için verilen savaşın, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir, hem morbidite hem de mortalite azaltılabilir.
KOAH yıkıcı bir akciğer hastalığıdır ve bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şelkilde nefes alamaz hale getirir. KOAH’ın tedavisi vardır ve hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkilidir. KOAH’lı hastalar doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanarak, egzersiz yaparak ve sükerli aktif kalarak (doktorunun önerilerine uygun aktiviteleri seçerek) kendilerine yardım edebilirler ve daha iyi hissedebilirler. Arkadaşları ve aileleri hastalara yemesi için sağlıklı yiyecekler alarak, yürüyüşde ve hafif egzersizlerde ona eşlik ederek ve onun evde yapması gereken günlük işlerine yardımcı olabilirler.
Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulmuş olan “Kronik Obsrtüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” (Global İnitative for Chronic Obstructive Lung Disease –GOLD) tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü 72 ülkede organize edilen “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri bu yıl 18 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır.” (s)