"Sağlıklı bir nefes için, sigara içmeyin"

'Sağlıklı bir nefes için, sigara içmeyin'

Lüleburgaz Özel “Bir Nefes Göğüs Hastalıkları” Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Nejat Tezer Haznedaroğlu, “Sigaranın Insan Faktörü Üzerine Etkileri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kırklareli Belediye Salonu’nda saat 15:00’da belediye çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen seminerde, sigaranın zararları anlatıldı. Sigaranın zararlarını ve insan sağlığını günden güne nasıl ektilediğini anlatan Uzm. Dr. Nejat Tezer Haznedaroğlu, sigarayı bırakmanın yararlarını da şöyle belirtti;

“Sigarayı bıraktıktan birkaç gün sonra, bedeninizde gözle görülür değişiklikler fark etmeye başlayacaksınız. Koku alma ve tat duyularınız iyileşebilir. Daha rahat nefes alabilirsiniz. Her ne kadar bir süre öksürseniz ve balgam çıkarsanız bile sigara öksürükleri giderek kaybolur. Ayrıca, dayanıklılığınızda da bir artış göreceksiniz. Sigarayı bırakmanın daha kalıcı ve ciddi yararları, neredeyse siz sigarayı bırakır bırakmaz başlar.

24 saat içinde, kanda karbonmonoksit ve nikotin düzeyleri hızla düşer. Sigara içmenin bronşlar üzerindeki etkileri, sigarayı bıraktığınız ilk günden itibaren tersine döner. Her ne kadar amfizemin etkilerinin geriye dönüşü yoksa da, nefes alma kolaylaşır ve hastalığın seyri yavaşlar.

Sigarayı bırakmanızın ilk yılında, kalp krizi riski azalmaya başlar. 10. yılında ise hiç sigara içmemişlerle aynı düzeye gelirsiniz.

Sigarayı hemen bırakmak daha etkili ve  hemen bırakmanın yemek borusu ya da pankreas kanseri olasılığını azalttığına, 7 yıl içinde mesane kanserinin hiç sigara içmeyen bir kişiyle aynı risk düzeyine erişeceğine ve 10-15 yıl sonra sigarayı bırakan kişinin akciğer, gırtlak ya da ağız kanserine yakalanma riskinin istatiksel olarak ortaya konmuştur.”

Ayrıca Haznedaroğlu, sigara içmenin, içkiye oranla daha zor bırakılan bir bağımlılık olduğunu söyledi. Seminerde sigarayı bırakma kararı alanların “Lüleburgaz Özel Bir Nefes Göğüs Hastalıkları” Hastanesi’ne başvurabilecekleri de belirtildi.