"Şair Eşref'in Esrarengiz Maceraları" adlı oyun büyük alkış aldı

'Şair Eşref'in Esrarengiz Maceraları' adlı oyun büyük alkış aldı

Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın Kurtuluş Haftası etkinlikleri çerçevesinde ilimize getirdiği ve vatandaşlara ücretsiz olarak düzenlediği “Şair Eşref’in Esrarengiz Maceraları” isimli tiyatro oyunu büyük beğeni topladı. Kültür Merkezi’nde geçtiğimiz Cumartesi akşamı gerçekleşen ve iki bölüm olarak oynanan tarihsel güldürü, ilginç dekoruyla daha ilk dakikalardan tiyatroseverleri merakta bıraktı.

Saat 19:00’da başlayan oyunu, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve eşi, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda tiyatrosever Kırklarelili izledi. Ankara Ekin Tiyatrosu tarafından kalabalık bir oyuncu topluluğuyla sergilenen oyunun yönetmenliğini Faruk Güvenç yapıyor. Oyunu kaleme alan ise, tiyatro alanındaki yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarıyla bilinen ve şu anda DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışan Semih Çelenk.

Abdülhamit döneminde yaşamış bir heccav olan Şair Eşref’in maceralarının anlatıldığı oyunun konusu şöyle:

“Eşref, Abdülhamit yönetimine dil uzatmış ve falakaya maruz kalmıştır. Zindanda olmasına rağmen sanatını icra etmekten geri durmaz. Mahkeme faslıyla beraber Şair Eşref’in esrarengiz yolculuğu da başlar. Yaptığı hicivler nedeniyle 106 yıl hapse mahkum olan Eşref, bir anlamda beterin beterini görebilmek için zaman içinde seyahat ettirilir ve günümüze taşınır. Şair Eşref’in zaman içinde yolculuğu ona padişahlık dönemini aratır. Burada da sorguya tutulur. Geçmişten bugüne sorgu biçiminde pek de bir değişiklik olmadığını görür. Doğruları söylemesine rağmen suçlu arayan birileri tarafından kurulan anlamsız bağlantılar nedeniyle suçlanır. Eşref, bu suretle kendi dönemiyle bir karşılaştırma içine de girer. Eşref’in günümüz sorgucuları tarafından sorgulanması sırasında; suçlar, suçlular, ikinci ve birinci adamlar ona sorulur ve bugün herkesin başına gelebilecek bir şekilde teşkilatçılıkla suçlanır. Tarihsel bir kişiliği dahi suçlayacak vaziyete gelinmiştir artık. Bu, Eşref için kabustan başka birşey olamaz.”

Bugünkü sorgulamalara, sorgulamaya götürülenlerin götürülme biçimlerine, suçlara bir suçlu bulma yöntemlerine önemli bir gönderme yapan oyunda, ikinci bölümde yer alan espriler de izleyenleri kahkahaya boğdu. Oyuncuların üstün bir performans sergilediği oyunun final sahnesinde ‘yargının bağımsızlığı’na dair önemli söylemler yapıldı. Oyun sonunda büyük alkış alan Ankara Ekin Tiyatrosu ekibine Belediye Başkanı Cavit Çağlayan bir buket çiçek verdi ve teşekkür etti.