SBS tercih işlemleri bugün sona eriyor

SBS tercih işlemleri bugün sona eriyor

1 milyon ilköğretim 8. sınıf öğrencisinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’nın sonuçları, beklenenden erken bir şekilde 10 Temmuz tarihinde açıklanmıştı. Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler ve bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen SBS’nin tercih yapma işlemi de sonuçların açıklanmasının ardından başlamış oldu. İlk olarak sınav heyecanını yaşayan öğrenciler, ardından sonuç heyecanı, şimdi de tercih heyecanı yaşadılar. Yapılan açıklamalarda bu yıl, geçen yıla göre liselerde taban giriş puanlarının artışına dikkat çekilirken, ailelerin puana bakarak hataya düşmemelerinin de altı çizildi.

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra Kırklareli’ndeki özel dershanelerde de hummalı bir çalışma başladı. 13 Temmuz’da başlayan tercih işlemleri bugün saat 17:30’da sona erecek. Dolayısıyla birçok öğrenci dershanelerin rehberlik bölümlerine akın etti. Tercih yapma işleminin sonlanması yaklaşırken, ön hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, işlemlerini resmileştirmek için soluğu okudukları ilköğretim okullarında aldılar.

Her öğrencinin kendi okulundan tercih yaptığı ve en fazla 12 okul tercih etme imkanı olduğu, öğrencilerin unutmaması gereken bilgiler arasında yer alıyor. Sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilmek için sadece ortaöğretim yerleştirme puanları 196 puan ve üzerinde olan öğrenciler tercihte bulunabiliyor.

Kırklareli merkezde; Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal, Ziya Gökalp, Fahri Kasapoğlu, Doğan Işıkalp, Mustafa Dalcalı, Atatürk, Kırkşehitler, Vali Faik Üstün, Ahmet Mithat, Karahıdır, Hamdi Helvacıoğlu, Ahmet Yener, İstiklal, Kocahıdır, Gaziosmanpaşa ve Tevfik Fikret İlköğretim Okulları’nda yapılan tercih işlemleri mesai saatinin bitim süresine kadar her gün boyunca sürdü.

Okullara velileri ile gelen öğrenciler, öğretmenlerinin gözetiminde tercihlerini elektronik ortama aktardılar ve işlemlerini sonlandırdılar. Kimi okullarda da ilk olarak velilerin tercih işlemi için öğretmenlere danıştığı ve daha sonra çocuğunu alarak okula geldiği gözlenirken, velilerin de en az öğrenciler kadar heyecanlı olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Okul yetkilileri, dün 17:30 itibariyle birçok öğrencinin tercih işlemini bitirdiğini kaydederken, öğrencilerin işlerini tercih yapmanın son günü olan bugüne bırakmamalarının duyarlı bir davranış olduğunu ve yığılmayı engellediğini belirttiler.