Seçimlerde nasıl oy kullanacağız?

Seçimlerde nasıl oy kullanacağız?

29 Mart Pazar günü sandık başına gidecek, Kırklareli için Belediye Başkanı, Belediye Meclis ve İl Genel Meclis Üyeleri ile Mahalle Muhtarlarımızı belirleyeceğiz. Peki seçimlerde nasıl oy kullanacağız. İşte oy kullanma işleminde dikkat etmemiz gereken noktalar;

Pazar günü tüm ülke çapında, 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak ve muhtarlar hariç toplam 36 bin 820 kişi seçilecek. Seçimlerde, 16 Büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve bin 974 belde belediye başkanı belirlenecek. Seçimde, il genel meclisi için 3 bin 284, ilçe belediye meclisi için 14 bin 617, belde belediye meclisi için ise 17 bin 946 üye seçilecek.

İl, ilçe ve beldelerde oturanlar; il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için köylerde ikamet eden vatandaşlar ise; sadece il genel meclisi ve muhtar seçimleri için sandığa gidecek.

Oy pusulalarına dikkat!

İl genel meclisi, belediye başkanı ve belediye meclisi seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanılacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstüne "Siyasi Partiler" ibaresi yazılacak. Bu ibarenin altına, çekilen kuraya göre en başta ve ortada partinin özel işareti, özel işaretin altında tüzüklerinde yazılı kısa adı ve onun da altında tam yazı halinde adı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra boş daire basılacak ve bütün bunların altı çizilecek.

Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, mor renkli olanlar ise muhtarlık seçimlerinde kullanılacak. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Saatinizi ileri almayı unutmayın!

Yaz saati uygulamasına 29 Mart Pazar günü saatlerin bir saat ileri alınmasıyla geçilecek. YSK yetkilileri, uygulamanın oy verme günü olan 29 Marta denk gelmesi nedeniyle seçmenleri saatlerini ayarlamaları konusunda uyardı.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

Parmak boyama yok, T.C Kimlik numarası şart

Bilindiği gibi 298 sayılı Kanun'da 5749 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi.

Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanının yanı sıra üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle oy kullanabilecek.

Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları belgelerle oy kullanabilecekler.

Oy kullanmamanın cezası; 17 TL

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, Kocaeli’de sandıkların açılması ve oy tasnifi de yine Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen sıraya göre yapılacak. Kocaeli’de önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ilişkin oy pusulaları sayılacak. Bu işlem bittikten sonra Ilçe Belediye Başkanlığı, ardından Belediye Meclisi üyeliği için oy pusulaları sayılacak. Il Genel Meclisi pusulasının ardından da, muhtarlık için zarflar açılıp, oylar sayılacak. Bu arada, 29 Mart seçimlerinde oy kullanmayan seçmenlere 17 TL para cezası verileceği açıklandı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde de para cezası 7.5 YTL olarak belirlenmiş, ancak Maliye’nin 8 YTL altındaki para cezalarının tahsili için yapılacak masraf daha çok olduğu için ceza uygulanmamıştı.