Şehrimizin ilk Yediemin otoparkları

Şehrimizin ilk Yediemin otoparkları

Ilimizde belediye tarafından kiralanarak hizmete sunulan ancak kamuoyunun büyük bir kesiminin haberdar olmadığı iki tane Yediemin Otoparkı’nı sizler için araştırdık. Öncelikle bilmeyenler için ‘Yediemin’in ne anlama geldiğini açıklayalım.

Birden çok kişi arasında hukuki durumu çekişmeli olan bir malın, çekişme sonuçlanıncaya kadar emanet olarak bırakıldığı kimse yada yer anlamına gelen ‘Yediemin’in hizmet çemberi bilinenden daha fazlasını kapsıyor aslında.

Ilimizdeki iki tane Yediemin Otoparkı’ndan bir tanesi Asılbeyli Köyü yolu üzerinde şehir merkezine 1,5-2 km uzaklıkta. Gıyaseddin Bakır tarafından işletilen bu otopark şu anda Kırklareli’nde en çok aracın yer aldığı yediemin otoparkı. Diğer yediemin otoparkı ise; yaklaşık 2 ay önce hizmete girmiş olan Tuna Araç Emanet Otoparkı. Turan Tuna tarafından işletilen bu otopark, aylık 850 TL bedelle ve 1 yıllığı peşin ödenmiş bir vaziyette Kırklareli Belediyesi’nden kiralanmış.

Buralarda; Icra Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Il Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü’nü ilgilendiren araçlar bekletiliyor.

Icra Müdürlüğü’nce haczedilmiş ve alacaklıdan tahsilin karşılığı olarak el konulmuş araçlar, yine Vergi Dairesin’nce satışı gerçekleştirilecek olan araçlar ve Trafik Şube Müdürlüğü’nce trafikten men edilmiş, herhangi bir asayiş olayına karışmış tüm araçların yanısıra burada, kaza geçirmiş ve servise gideceği güne kadar bekletilen araçlarla, Trafik ekiplerince bağlanan arabalar, motorsikletler ve bisikletler de yer alıyor.

Araçlar 6 ay boyunca alınmadığı takdirde yasal olarak ilan veriliyor ve bu araçların satışı gerçekleştiriliyor. Ancak bu 6 ay Trafik Şube Müdürlüğü’nce bağlanmış araçlar için geçerli değil. Araçlar açık artırma usülü ile satılarak yediemin işletmecisine de araç üzerinden bir bedel veriliyor. Işletme yetkililerinin söylediğine göre beklemedeki araçların yüzde 60’ı icralık araçlar. Vardiya sistemiyle bekçilerin durduğu bu işletmeler, şehir merkezine uzaklıkları sebebiyle de, yürüyerek gidilebilecek bir mesafede değil.

Kırklareli’nde yakın zamana kadar yediemin müessesesi bulunmazken, şimdi ise bu sektöre yönelik 2 tane firma birden faaliyet gösteriyor. Açık artırmaların herkesin katılabileceği kuralıyla gerçekleştirildiği bu otoparklar, ne yazık ki vatandaş tarafından bilinmiyor, bilinse de yürüyerek hemen gidilip gezilemiyor. Hal böyle olunca da satışların hangi şartlarda ve nasıl gerçekleştiği de merak konusu olmaya devam ediyor.