Şeker'den sürücülere önemli uyarı

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunu hatırlatarak; 'Sürücülerimizin para cezasına maruz kalmamaları için daha hassas davranmalarını rica ediyorum' dedi.

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunu hatırlatarak sürücülere şu hatırlatma ve uyarılarda bulundu;
“Bilindiği üzere; 03.09.2004 tarih ve 25572 sayılı Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliğinin 5. maddesi gereğince karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, Sürücü SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunluluğu getirilmiştir. Aynı Yönetmeliğin Geçici 2. maddesi ile de müktesep hak sahiplerinin belge alma şartları ve süreleri belirlenmiştir.
Yine bilindiği gibi, 03.09.2004 tarih ve 25572 sayılı Yönetmelik ihtiyaç üzerine birçok kere değiştirilmiştir. En son olarak 16.08.2006 tarih ve 26260 sayılı Yönetmelik Değişikliği ile doğrudan mesleki yeterlilik belgesi alacaklar için başvuru süresi 1.12.2006 olarak belirlenmiş, ancak birçok hak sahibi belirtilen süre içinde belgelerini alamamıştır.
Bunun üzerine, Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliğini bir kez daha değiştirmiş ve bu Yönetmelik Değişikliği 20.02.2009 tarih ve 27147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmelik Değişikliği ile 25.02.2006 tarihinden önce faaliyette bulunan müktesep hak sahiplerine doğrudan mesleki yeterlilik belgesi alacak olanlara, hiçbir süre sınırı bulunmaksızın, eğitim ve sınava katılmadan doğrudan SRC belgesi alma hakkı tanınmıştır.
Eğitim ve sınavdan muaf olarak mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlükleri ile Gazi Üniversitesi KTF Mesleki Yeterlilik İnceleme, Değerlendirme ve Geliştirme Merkezine başvurmaları gerekmektedir.
25.02.2006 tarihinden önce üç yıllık mesleki tecrübeye sahip olmayanlar ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetki v/erilmiş merkezlerde yapılan eğitimlere ve bu eğitim sonucunda yapılacak olan sınavlara katılarak başarılı olmaları halinde bu mesleki yeterlilik belgesi alabileceklerdir.
Sürücü (SRC) Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu olduğu halde yapılan denetimlerde Sürücü (SRC) Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler ve işletmeciler hakkında Karayolu Taşıma Kanunu'nun 26ncı caddesinin (k) bendinde belirtilen idari para cezası uygulanacaktır. (İşletmecilere:500 TL, Sürücü: 200 TL.)
Bu konuda işveren ve sürücülerimizin para cezasına maruz kalmamaları için daha hassas davranmalarını rica eder tüm Esnafımıza saygılarımı sunarım”. (mc)