Selehattin Birkaya; "Bütçeyi kuşa çevirdik"

Selehattin Birkaya; 'Bütçeyi kuşa çevirdik'

Kırklareli Il Genel Meclisi Kasım ayı 11. birleşimi yapıldı. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda dün saat 10:30’da gerçekleştirilen toplantıda Il Özel Idaresi hazırlık bütçesinde yer alacak Tarım Hizmetleri’nin öncelik sırasının belirlenmesi görüşüldü.

Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen tarafından okunan teklif raporunda bağcılık, ceviz, badem ve meyve yetiştiriciliği projelerinin desteklenmesine yönelik teklifer yer aldı.

Rutin olarak yoklama ve geçmiş birleşime ait tutanak özetinin okunmasının ardından meclisin 3. gündem maddesi olan Il Özel Idaresi hazırlık bütçesinde yer alacak Tarım Hizmetleri’nin öncelik sırasının belirlenmesine geçildi. Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen’in komisyon raporunu okumasının akabinde söz alan Çetin Şinikoğlu; ”Tarım komisyonumuz tarafından güzel bir rapor hazırlanmış. Bu rapor ilimizin meyve fidanı açısından gelişmesinde önemli katkı sağlayacaktır. Pınarhisar Bal Yetiştiricileri Birliği Özel Idare destekli şeker ve petek ihtiyacı olduklarını, çam balının yaygınlaşması yüzünden ellerinde kaldığını, önümüzdeki Şubat ayında bu eksikliklerini tamamlamak istiyorlar, 2010 Ekim’inde yüzde 50’sini geri ödemek koşulu ile. Ben bunu sözlü önerge olarak sunuyorum.” dedi.

Şinikoğlu’nuın sözlü önergesinden sonra söz alan Yurdaer Ulus; ”Meclisimiz uygun görürse bu önergeye Kırklareli Bal Yetiştiricileri Birliği ‘nin de ihtiyacı var. Bizler önceki yıllarda Pınarhisar ile Kırklareli’yi ayırmadık. 2004- 2009 yılları arasında eski il genel meclisi üyeleri olarak hiç bir ayrım yapmamıştık. Proje karşılığında yardım almışlardı.” diye konuştu. Ulus’un açıklamalarının ardından tekrar söz alan Çetin Şinkoğlu; ”Ben Pınarhisar’daki arkadaşlarla toplantı yaptım. Fakat şu ana kadar bir kuruş dahi ayrılmamış; “Biz birlik olarak şu ana kadar hiç bir destek almadık.”

Akabinde tekrar söz alan Yurdaer Ulus; ”O dönemde 50 arkadaş bu birlikten ayrılarak kendi birliklerini Pınarhisar’da kurdular. 2008 yılında da Pınarhisa Arıcılar Birliği para istemişti, ama verememiştik.” diye söyledi.

Çetin Şinikoğlu ile Yurdaer Ulus’un karşılıklı konuşmalarının ardından söz alan Hasan Dağ; “Biz tarıma 400 Bin TL para ayırdık. Ama şu andaki projelerle bu 750 Bin TL’yi aşıyor. Ocak ayında gelebilecek bütçe ile bu projelerin Ocak ayında değerlendirilmek üzere tekrar gündeme getirilmesini talep ediyorum. Arkadaşlarımızın da arı yetiştiricileri konusundaki önergeyi geri çekmesini istiyorum.” dedi. Sonrasında ise söz alan Yurdaer Ulus, tarım komisyonu raporunda yer alan bağ ve meyve yetiştiricileri projelerinin birleştirilmesini talep etti.

Tarım komisyonuna önerilen projelerin çokluğundan yakınan Selahattin Birkaya ise; ”Oraya yardım, buraya yardım. Bütçeyi kuşa çevirdik. Ileride meclis olarak asli görevimizi yapamaz hale geleceğiz.” dedi. Meclis olarak seracılığın gelişmesine de katkı sağlanması gerektiğini dile getiren Saffet Üresin; ”Tarım komisyonu raporu çok güzel. Ama seracılığa da bütçe ayrılmasını isterdim. Seraları kenara atmamalıyız.” diye konuştu.

Tarım komisyonu raporunun okunmasının ardından yapılan ilavelerden dolayı serzenişte bulunan Nedim Orcan; ”Bu tekliflerin çekilerek tekrar ilave edilmesini talep ediyorum.” dedi. Tarım komisyonu olarak ileriye dönük bir komisyon raporu hazırladıklarını dile getiren Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen; ”Bu raporu anlamak için ilimizdeki tarım ürünleri yelpazesini, ilimiz çiftçilerinin kazançlarını çok iyi bilmek gerekir. Biz bu raporu hazırlarken 2013 yılına kadarlık bir süreyi kapsaması için hazırladık. Yani ileride Kofçaz’da ceviz ve badem işleme tesisleri kurarsak, Babaeski’de meyvelerin saklaması için soğutucu depolar yaparsak bu ilimiz için çok iyi bir yatırım olur. Biz bunu istiyoruz.” diye konuştu.