Selimiye Camii'ni Ramazanda 300 bin kişi ziyaret etti

Edirne'de Mimar Sinan'ın ''Ustalık eserim'' diye nitelendirdiği Selimiye Camii'ni ramazan ayında 300 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.



Edirne İl Müftüsü Ömer Taşcıoğlu,  yaptığı açıklamada, Selimiye Camii'nin yılın her mevsimi ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiğini belirterek, bu ziyaretçi sayısının özellikle ramazan ayında iki katına ulaştığını söyledi.
Bu yıl ramazan ayında Selimiye Camii'ni 300 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Taşçıoğlu, şöyle devam etti:
''Selimiye Camii ramazan ayında Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi akınına uğradı. İnanç turizmi kapsamında Edirne'ye gelen yabancı turistler, en çok Selimiye Camii'ni ziyaret ediyorlar. Rehberlerden camiyle ilgili kapsamlı bilgi alıyorlar. Yerli ve yabancı ziyaretçiler binanın ihtişamı karşısında etkileniyor. Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan soydaşlarımız da Selimiye Camii'ni gezmek ve ibadet etmek için Edirne'ye geliyor.
Ziyaretçi sayısı ramazan ayında en üst seviyelere çıkıyor. Ramazan ayında günde ortalama 10 bin kişinin ziyaret ettiği Selimiye Camii'ni kadir gecesinde yaklaşık 15 bin kişi ziyaret etti. Çok muhteşem cemaatimiz vardı. Avlularımız doldu. Erkek ve bayanlar için cami içerisinde yer kalmadı. Orta avlu tamamen doldu. Erkekler bu nedenle dış avlu denilen cami bahçesinin sağında ve solunda çimenler üzerinde namazlarını kıldı.''
Edirne'nin simgesi Selimiye Camii'nin sanat değeri yüksek bir yapı olduğunu anlatan Taşcıoğlu, ziyarete gelen Yunan ve Bulgar turistlerin rehberlerden cami hakkında kapsamlı bilgi aldığını, günde en az 200 yabancı turistin Selimiye Camii'ni ziyaret ettiğini belirtti.
    
-SELİMİYE CAMİ'NİN ÖZELLİKLERİ-
Selimiye Camii, Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve ''Ustalık Eserim'' dediği anıtsal yapı Osmanlı Türk Sanatı'nın ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından.
Kurulduğu yer açısından Edirne'nin her tarafına hakim bölgede olan cami 1569-1575 yılları arasında Padişah II. Sultan Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı.
Kesme taştan inşa edilen ve 1620 metre kare olan cami, 2475 metrelik alan üzerinde bulunuyor. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre ve 31.30 metre çapındaki kubbesiyle görenleri hayran bırakıyor.
Dört köşesinden 70.89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimari özelliklerinin erişilmezliğinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle de dikkati çekiyor. Mihrap ve minberi mermer işçiliğinin başyapıtlarından olan caminin avlusuna 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor. aa