Sepet kovanlarının destekleme kapsamına alınması üreticileri memnun etti

Sepet kovanlarının destekleme kapsamına alınması üreticileri memnun etti

Tarım Bakanlığı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereği, Türkiye genelinde aralarında ilimizin de bulunduğu ve sadece dört ilde geleneksel olarak (sepet kovan) eski tip arı kolonisi ile geçimini sağlayan üreticilerin destekleme kapsamına alınması ilimiz arıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı. Geçmişi 1000 yılı bulan geleneksel arıcılığın, çok az masraf ile yapılması, özellikle orman köylüsünün sepet kovan ile bal üreticiliği yapmaları ekonomilerine önemli katkıda bulunuyor. Bölgemizde Geleneksel Sepet kovan ile yetiştirilen arılardaki ölüm oranı modern kovanlara göre çok düşük olduğu kaydedildi. 

Tarım Il Müdürlüğü konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada;

"Yüksek verimli ve değişik iklim koşularına uyum sağlaması nedeniyle bölge üreticisi yöresel arı sepeti ile  arıcılık yaparak aynı zamanda Bölgeye has Kırklareli Arısının korunmasını sağlamıştır.

Geleneksel arıcılığın genetik bozulmayı önlediği gibi, arıların sepetlerdeki bal peteklerini her yıl kendileri   yaptığından organik ham balmumu ihtiyacının karşılanması ve önümüzdeki yıllar suni peteklerdeki ilaç kalıntısından doğabilecek arı gelişimindeki dengesizlikler açısından yerli genotiplerin korunması önem kazanmıştır.

Bölgemizin Yıldız dağları eteklerinde yerli arıcılığın yapıldığı ve Bakanlığımızın Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğine istinaden Ilimizin de içinde bulunduğu yerli arıcılığın desteklenmesi arı genotiplerimizin  korunmasına olumlu katkıda bulunmuştur.

Ayrıca Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Il Tarım Müdürlüğümüz kanlıyla Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden "Kırklareli Arı Ekotipi"nin tescil edilmesi ve ulusal gen kaynaklarımızdan olan Apis Mellifera Carnica'nın alt türü olan "Kırklareli Arı Ekotipi"nin korunması amacıyla Koruma Bölgesi oluşturulması için talepte bulunulmuştur."