Seyyar Pazar esnafı 2010'dan da ‘UMUTSUZ'

Seyyar Pazar esnafı 2010'dan da ‘UMUTSUZ'

Seyyar pazarcı esnafı 2010'un ilk pazarından memnun kalmadı. Yeni bir seneye umutsuz başlayan satıcıların, tezgahtaki malları vatandaşın talep göstermemesi yüzünden ellerinde kaldı. Halk yeni yılın ilk pazarında zamlardan şikâyetçi idi. Havanında soğuk olması nedeni ile Çarşamba Pazarı fazla ilgi görmedi.

Kırklareli Halk Pazarı’nda erken saatlerden itibaren tezgah açmaya başlayan seyyar pazarcı esnafı, yeniyıl ile birlikte kazançlarının artmasını dilerken, satışların özellikle kış aylarında azalmasının nedenlerine değindi.

Pazar yerinde sebze ve meyveye ilgi yoğundu

Bu hafta ki Çarşamba Pazarı’nda, en çok ilgi gören sebze ve meyve esnafıydı. Portakal 1TL 50 Kuruş’a, Mandalina'nın ise 75 Kuruş ile 1.25 Kuruş'tan kivi paketinin 1TL’den Elma’nın 1 TL’den ve Muz’un 2 TL 50 Kuruş’a satılması halkı memnun etti. Bolca meyve alan Kırklareli halkı meyve satan seyyar pazarcı esnafının kâr oranını yükseltti.

Sebze satan esnafta halinden memnun gibi gözüküyordu. Ispanak'ın 1tl, Havuç'un 75 Kuruş, Karnabahar'ın 1 Lira 50 Kuruştan, Domates ve Salatalığın 1 TL 50 Kuruş’tan, Lahananın 2 TL’den,  satılması halkımız insanları tarafından olumlu karşılandı. Mantarın fiyatının 5 TL’den 3 TL’ye düşmesi de hem vatandaşın, hem de mantar satan seyyar pazarcı esnafının yüzünü güldürdü.

Her zaman olduğu gibi saat 17:00'dan sonra yoğunlaşan Çarşamba Pazarı’nda bu haftaki balık fiyatları balık sever halkımızı üzdü. Hamsiye yapılan %50 ye yakın zam sonrası hamsi'ye ilgi az oldu. Bununla birlikte sadece hamsi’ye de zam yoktu. Istavrit’e yapılan 1TL lik zam ile birlikte bu balığın da fazla rağbet görmemesine neden oldu.

Saat 02:00 sularında konuştuğumuz Seyyar Pazar esnafından Mustafa Ata şunları söyledi; " Piyasalar çok bozuk. Üst üste yapılan zamlar sayesinde tezgâh kapatmaya kadar gidilecek. Saat 12:00'a doğru ilk siftahımı yaptım. Altı metre tezgâha sahibim fakat koca gün boyunca 40 TL para topluyoruz. Bu para çalıştırdığımız hamal arkadaşlarımızın parasını zor çıkarıyor. Böyle giderse ne yapacağımızı bilmiyorum." dedi.

Giyim esnafı da kan ağlıyordu. Müşterilerin bu alana fazla uğramamalarından yakınan giyim esnafı yaptığı indirimlerle ilgi çekmeye çalıştı. Konuştuğumuz ayakkabı esnafı Ünal Önemli gazetemize şunları söyledi. "Istanbul'dan gelip Trakya'nın hemen hemen her bölgesinde tezgâh açıyorum. Kırklareli müşterisi kadar bilgili esnaf görmedim. Istanbul'da ki müşteriler gibi bizimle inatlaşmıyorlar. Hangi ayakkabının daha sağlıklı olduğunu ve kendilerinin rahat edebileceği ayakkabı ve terlikleri iyi biliyorlar" dedi. Kendisine satışlarının nasıl olduğumuzu sorduğumuzda ise şunları dile getirdi; "Kışın Kırklareli halkı pazara pek çıkmıyor. Bunda büyük alışveriş merkezlerinin ve süpermarketlerin payı küçümsenmeyecek kadar büyük. Köylerden de pek insan gelmiyor Kırklareli'ne. Bu da işlerimizin kışın pek olmamasına ve para kazanmak için değil, günü kurtarmak için tezgah açmamıza neden oluyor" dedi. Saat 17: 00'da Resmi Kurumların paydos saatinde sonra Çarşamba Pazarı’nda az da olsa yoğunluk yaşandı. Bu arada günü kurtaran Seyyar pazarcı esnafı az da olsa cebini doldururken pazarda mesai temizlik görevlilerine kaldı. 

Kapalı Pazar yeri ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serildi

Hava sıcaklıklarının düşmesi sebebiyle pazaryerinde yine aynı sıkıntıları yaşayan esnaf ve vatandaş, Kapalı Pazar Yeri ihtiyacını bir kez daha yinelemeyi unutmadı. Soğuk ve yağışlı kış günlerinde satış yapmanın büyük bir zorluk olduğundan yakınan pazarcı esnafı, vatandaşın hava muhalefetiyle orantılı olarak alışveriş düşüncesinin de değiştiğini dile getirerek, halkın en yakın supermarketten ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.

Bununla birlikte soğuk havada alışveriş yapmanın bir eziyet halini aldığını ifade eden vatandaşlar, her hafta pazara çıkamadıklarını, bu şekilde olduğu taktirde de pazarcı esnafının para kazanmasının mümkün olmayacağını dile getirdiler.

Pazarda ezilme tehlikesi

Saat 09: 30 sularında arabasından kurtulan bir at pazarın içine doğru girmeye çalışırken sahibi tarafından güçlükle kontrol altına alındı. Daha sonra ise diğer at arabası sahiplerinin yardımı ile bir türlü sakinleşmek bilmeyen atı, pazardan uzaklaştırdılar. 

Pazar yerindeki at arabaları da sorun olmayı sürdürüyor

Pazar yerinde bir diğer sorunun da at arabaları olduğunu vurgulayan vatandaşlar, at arabalarının pazar yerinde olmasının bazı kötü sonuçları ortaya çıkardığını belirttiler.

At arabası ile yevmiyesini çıkarmak zorunda olan kişileri anladıklarını fakat at arabaları yüzünden pazar yerinde sabah ve akşamüzeri rahat hareket edemediklerini söylediler. Bu soruna çözüm üretilmesi talepini yineleyen vatandaşlar, atların zaman zaman sahibinin kontrolünden çıktığını bununda özellikle küçük çocuklar için büyük tehdit oluşturduğunu dile getirdiler. Ayrıca at arabalarının gıda malzemelerine çok yakın bir yerde duruyor olmasından adeta tiksindiklerini belirten vatandaşlar, bu durumun pazaryerindeki sağlık ve hijyen ortamına gölge düşürdüğünü ifade ettiler.

2010 yılının ilk pazarında vatandaş pazara çıkmadı. Pazarcı esnafı aradığı satışı bulamadı. Kâr yapma umudunu bir sonraki haftaya bırakan seyyar esnaf, dün satışlarda umduğunu bulamadı.