"Sigarasız günler, sağlıklı gülüşler"

Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, sigara içmenin erken ölümlerin ve önlenebilir hastalıkların en önemli sebeplerinden biri olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

“İçerdiği nikotin ile sigara, merkezi sinir sistemini etkiler ve kişiyi tiryakiliğe sürükler. Saatte 200-250 'km. hızla ve 100 derece üzeri sıcaklıkla dumanı ağız içine çarpan sigara, içerdiği 4000 den fazla zararlı madde ile insan sağlığında ciddi bozulmalara yol açar. Sigara 30'a yakın hastalık için risk faktörüdür. Dumanında bulunan karbon monoksit gazı, hücrelerin kandaki oksijeni kullanmasını engeller. Böylece tüm organların çalışmasına zarar verir.
Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını hızla yayılan bir salgın olarak nitelendirmektedir. Tüm dünyada 1.1 milyar kişi sigara bağımlısıdır. Erkeklerin yaklaşık %47’si kadınlarınsa %12 si sigara içmektedir. Dünyada her yıl 4.5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de 17 milyon kişi civarında sigara bağımlısı vardır. Kadınlarda sigara içme oranı %28, erkeklerde sigara içme oranı %57’dir.
Sigara kullanmak ağız sağlığında ciddi bozulmalara yol açar. Dişlerin üzerinde katran atıkları ve koyu kahverengi lekeler birikir, diş eti üzerinde renk değişikliği oluşturur. Diş ve diş etlerindeki lekelenmeler ve renklenmeler estetik açıdan hiçte iç açıcı değildir.
Diş hekiminin yaptığı diş temizleme işlemine rağmen sigara içmeye devam ettiği sürece bu lekelere maruz kalmaya devam eder. Sigara kullanan kişilerde diş eti problemleri, tat duyusunda azalma ve bağışıklığın azalmasıyla da ağız içi iltihaplar görülür. Ayrıca ağız içinde doku bozukluklarına yol açar. Sigara kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara içimiyle bozulan ağız kimyası aşırı plak oluşumunu da beraberinde getirir. Bu da diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Sigaranın en büyük zararlarından biri de kanserdir. Sigara içenlerde ağız içi kanserleri, diş eti kanserleri, dil kanserleri, bademcik kanserleri, sigara içmeyenlere göre 3-33 kar daha fazla görülür. Bu nedenle, eğer sigara kullanıyorsanız, düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırın. Erken tanı önemlidir. Sigaranın ağız ve diş etlerinde oluşturacağı zararı en aza indirmek için altı ayda bir Diş Hekimine muayene olun.” (s)