Şiirlerle, ezgilerle dolu dolu bir anma töreni

Şiirlerle, ezgilerle dolu dolu bir anma töreni

Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği (KIRSEDER) dün Il Halk Kütüphanesi’nde 21 Mart Dünya Şiir Günü ve Halk Ozanlarından Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 36. yıldönümü dolayısıyla, “Dostlar Beni Hatırlasın” Aşık Veysel Şatıroğlu’nu Anma Proğramı düzenlediler. Program, Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği yönetim kurulu üyesi Savaş Erdem’in “21 Mart Dünya Şiir Günü” ile ilgili konuşması ile başladı. Savaş Erdem: “Her ayın 1. ve 3. Cumartesileri yapılan toplantılarımızın bugünkü ilk bölümde Dünya Şiir Günü kutlamaları çerçevesinde şairlerimizden şiir dinletileri sunacağız. Her yıl 21 Mart “Dünya Şiir Günü” olarak kutlanır.

22 Mart’ta ise “Dünya Çocuk Şiirleri Günü” dür. Yalnız ülkemizde değil bütün Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde aynı günde kutlanır.

Şiir, günümüzde kaybolan değer olarak tanımladığımız duyguların, dizginlenmeden ahenkli bir şekilde açığa çıkmasıdır. Şiir söyleyişi ve duygu aktarımıdır. Şiir yazmak şair olmak çok zor. Herkese şair, her dörtlüğe de şiir denmiyor tabii ki. Şair harcadığı her sözcüğünde sorumludur.

Ayrıca büyük Halk Ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma programız olacak. Bugün güzel günler yaşamaktayız. Yepyeni bir gün. Yepyeni bir hayatın, doğanın canlanışının ilk günü nevruz. Kutlu olsun. Bu arada tarihte sayfalara sığmayan bir zaferin kahramanları Çanakkale Şehitlerimizin Anma Günlerini yaşamaktayız. Kahraman Şehitlerimizi bir kere daha saygıyla anıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Savaş Erdem konuşmasını bir şiirle sonlandırdı.  Ardından Dernek üyeleri; Ilhan Özaltan, Enis Ilgar, Firdevs Büyükateş, Orhan Şeşen, Güner Gürkaş, Mehmet Özbilen, Hasan Hüseyin Arslan şiir dinletisi sundular.

Şiirlerin okunmasına müteakip KIRSEDER Dernek Başkanı Nazif Karaçam Aşık Veysel Şatıroğlu ile genel bir değerlendirme de bulundu. Karaçam: “Halk Edebiyatının ve Halk Ozanları geleneğinin son temsilcisi Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 36. yıldönümünde anmak Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği (KIRKSEDER) için bir görev olmuştur. Görev derneğin tüzüğünde yer alan KÜLTÜR’den kaynaklanmaktadır. Zira HALK EDEBIYATI bizim halkımızın yarattığı bir kültürdür. Bunun içinde şiirler, maniler, masallar, Halk Hikayeleri, orta oyunları, destanlar, bilmeceler vardır. Halk Edebiyatı şairleri genelde içinden çıktıkları halk için ve halkın diliyle yazıp söylemişlerdir. Tabii Aşık Edebiyatı, Tekke Edebiyatı, Halk Edebiyatının içinde yer almaktadır. Aşık Edebiyatı’nın son temsilcisi de Aşık Veyseldir. Bu Edebiyat Anadolu’da doğup gelişmiştir. Anadolu Ozanları ellerinde saz, dillerinde söz yüzyıllar boyu halkın içinde, halk için söylemişlerdir. Karacaoğlan, Emrah, Dadaloğlu ve tabii Aşık Veysel bu tür şairlerdir. Ancak bu gelenek Trakya’da, Rumeli’nde yoktur. Anadolu Halk Ozanı yetiştirmede, onlarla kendini ifade de zengin bir coğrafya, zengin bir kültürdür.”diyerek sözlerini sonlandırdı.

Nazif Karaçam’ın konuşmasının akabinde KIRSEDER Dernek Başkan Yardımcısı Münür Saygın günün anlam önemine ilişkin Aşık Veysel’in hayatından kesitler sundu.

Son olarak Dernek üyeleri Hasan Öztürk’ün bağlaması eşliğinde Aşık Veysel Şatıroğlu’nun eserlerini koro halinde seslendirdirerek şiirlerini okudular.