Sınır köylerini fotoğrafladılar

Sınır köylerini fotoğrafladılar

Kırklareli, Lüleburgaz ve Pınarhisarlı fotoğrafseverler 31 Mayıs Pazar günü, Kırklareli’nin otantikliğini korumuş, fakat son yıllarda çok büyük göçler vermiş olan sınır köylerini fotoğrafladı. Aralık 2008 tarihinde Kırklareli Istranca Dağları’na kıyısı olan 29 yerleşimi içine alan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Takım Lider Yardımcısı Prof. Dr. Türker Altan ve Ofis Müdürü Selim Cesur nezdinde Demirköy’e bağlı Bulgaristan sınırına yakın yerleşimleri gezdirilen fotoğrafçılar, ilk defa gezip gördükleri köyleri en iyi şekilde kadrajlarına almaya çalıştı.

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi kapsamında yer alan sınır köyleri olan Hamdibey, Boztaş, Yiğitbaşı, Karacadağ ve Yeşilce Köyleri’ni sırasıyla gezen fotoğraf sevdalıları buradaki günlük yaşamı kareleyerek, sınır köylerimizi en iyi şekilde belgelemeye özen gösterdirler. 31 Mayıs Pazar günü sabahın erken saatlerinde Kırklareli’den hareket eden toplu taşıma aracı ile ilk önce Lüleburgaz, akabinde de Pınarhisarlı amatör fotoğrafçılar araca binerek Demirköy istikametine hareket etti. Yapılan gezi sayesinde proje takım yardımcısı ve ofis müdürü ile tanışma fırsatı da bulan fotoğrafçılar, fotoğraf ve doğa üzerine yapılan sohbetlerle Demirköy’e vardı. Demirköy’de kısa bir molanın ardından bölgeye hakim olan, Demirköylü Amatör Fotoğrafçı Erkan Yavaş rehberliğinde kafile, ilk olarak Hamdibey Köyü’ne gittiler.

Proje’de yer alan otantik köyler gezildi

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin amacı olan orman köylüsünün alternatif yönden kalkındırılması ve göçlerin önüne geçilmesi üzerine köylülerle yapılan sohbette proje ile ilgili somut bilgiler de fotoğraf meraklılaı nezdinde Hamdibeyliler’e aktarıldı. Köydeki doğal ve bir o kadar da günlük yaşamı, tarihi yapıları ve göze güzel gelen peyzajları fotoğraflayan ekip, daha sonra iyi dilekler arasında Hamdibey’den ayrılarak Boztaş Köyü’ne doğru yola çıktı. Boztaş Köyü’ne doğru gidildikçe yollardaki insan ve araç sayısının azalması görenleri hayrete düşürdü.

Boztaş Köyü yakınlarındaki dere kenarında yenilen öğle yemeği ile kafile Boztaş Köyü’ne gitti. Boztaş Köyü’nde ilgi ile karşılaşan proje ekibi ve amatör fotoğrafçılar, köydeki insanları ve köy içindeki otantik yapıları belgelediler. Köyde fotoğrafların çekilmesinin ardından köy kahvehanesinde Boztaş sakinleri ile yapılan sohbetlerde, köyün son 15- 20 yıl içerisinde çok büyük göç verdiği ve Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin verilen göçlerin geri getirilmesi için bu zamana kadar atılan ilk ve tek somut adım olduğunun altını çizdiler. Köy Kahvehanesi’nde köylüler iç içe sıcak sohbet eşliğinde içilen çayların akabinde oradan Yiğitbaşı Köyü’ne geçildi.

Yiğitbaşı Köyü meydanında da araçlarından inen fotoğraf meraklıları yine diğer köylerde olduğu gibi burada da köylüler sohbetler ile arıcılık yapanları ve köy yaşamının doğallığını fotoğraflamaya özen gösterdiler. Ilk defa gezdikleri büyük bir hayranlıkla seyreden ve gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen ekip, köydeki yaşama hayran kaldıklarını dile getirdiler. Yiğitbaşı Köyü Muhtarı ile yapılan kısa görüşmenin ardından köyden ayrılınması ile bölgedeki sınıra en yakın köylerden birisi olan Karacadağ istikametine hareket edildi. Karacadağ Köyü’ne varılmasının ardından fotoğrafçılar köy içine dağılıp, değişik ve göze hoş gelen yerleri fotoğraflamaya devam ettiler. Karacadağ ve çevresinde yer alan geniş otlaklıklar, ile birlikte köyden görülen Bulgaristan’ın Slivarovo Köyü, fotoğrafçı grubun epey bir ilgisini çekti. Karacadağ Köyü’nde son yıllarda verilen göçler ile birlikte boş kalan evler, adeta terkedilmişliğin türküsünü söylüyordu.

Karacadağ’daki köylülerle yapılan hoş sohbetin ardından köyden ayrılan ekip, buradan da son ziyaret ettikleri yerleşim olan, Yeşilce Köyü’ne vardılar. Yeşilce Köyü meydanında yapılan araçlarını park eden köylüler, daha sonra köy içinde yine gruplar halinde dolaşmaya başladı. Köydeki insanlarla yapılan sohbetlerde ise köyün son yıllarda çok göç verdikleri ve artık yaşlı kesimin kaldıkları konuşuldu. Yeşilce Köyü’ndeki asırlar öncesinden kalma evleri, köylülerle birlikte kareleyen fotoğrafçılara, Muhtar tarafından ayran ikram edildi. Içilen soğuk ve doğal ayranların akabinde toplu olarak çekilen fotoğrafın ardından fotoğraf sevdalıları Yeşilce Köyü’nden Demirköy’e doğru hareket etti. Demirköy’de verilen kısa çay molasının ardından ekip geriye döndü.

Toplanan fotoğraflar sergilenecek

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi tarafından balkan ve sınıra çok yakın olan köylerin tamamen gönüllü olarak gezidirildiği gezide, fotoğrafçılar için oldukça verimli bir gün geçirildi. Proje kapsamında yer alan 5 yerleşimde yapılan çekimlerin önümüzdeki dönemde birarada toplanarak bu köylerin tanıtımına da oldukça fayda sağlaması bekleniyor.

Yapılan tüm gezilerin ardından çekilen fotoğrafların biraraya getirilmesi ile fotoğraf sergilerinin açılması ve bu açılan sergilerin  ardından da fotoğrafların başta Proje kapsamında yer alan köylerdeki okullarda olmak üzere bağış yapılması düşünülüyor. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi tarafıdan yapılan fotoğraf gezilerinin önümüzdeki aylarda da devam edeceği belirtildi.