Sınırdan kaçak et girişine sıkı denetim

Edirne'nin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda kaçak olarak et ve et ürünü sokulmasının önlenmesi amacıyla denetimler arttırıldı.



Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç, yaptığı açıklamada Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda girişlerde Kurban Bayramı dikkate alınarak, et ve et ürünleri sokulmaması için denetimlerin arttırıldığını belirtti.
Kurban Bayramı nedeniyle daha sıkı önlemlerin alındığını ifade eden Kılıç, ''Genelde vatandaşlar Bulgaristan'da kurbanlık hayvanlar daha ucuz olduğu için orada kurbanlarını kesip, etlerini getirmek istiyorlar. Kurban Bayramı nedeniyle yurdumuza et ve et ürünleri girişine sınırlı miktarda izin veriliyor. Giriş yapan her yolcunun 5 kilogram et getirme hakkı bulunuyor. Belirlenen limitlerin üzerinde et getiren kişilere kesinlikle izin verilmiyor. Vatandaşlarımızın sağlığı için bu önlemleri alıyoruz. '' diye konuştu.
Kılıç, sınırlı et geçişine Kurban Bayramı nedeniyle izin verildiğini normal günlerde açıkta et geçişine izin verilmediğini belirtti.
Mevzuatı uygularken vatandaşları da zor durumda bırakmak istemediklerini ifade eden Kılıç ''Vatandaş Bulgaristan'da kurbanını kesmiş bir miktarını da Türkiye'ye getirmek istiyor. Bu özel durumu göz önünde bulundurarak tabi ki biz de elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların en fazla 5 kilo et getirmesine izin veriliyor. Bugünlerde ete çok yoğun bir talep var. Bazı yolcular çok yüklü miktarda et getirmek istiyor. Bazıları Kurban Bayramından da yararlanarak bu işin ticaretini yapmak istiyor. Vatandaşlarımızın sağlığı için bunlara izin vermiyoruz'' dedi.
* 10 ayda 12 tona yakın kaçak et yakalandı
Yurda kaçak mal girişinin önlenmesi için yoğun mesai harcayan gümrükçüler, kaçak etin yurda girişinin önlenmesi için de büyük çaba sarf ediyor. Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri, yaptıkları sıkı takip ve aramalarla, halkın sağlığını hiçe sayan kaçakçıların bu girişimleri sınır kapılarında sonlandırıyorlar.
Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, 2010 yılının 10 ayında, yaklaşık 50 kaçakçılık olayında 12 tona yakın et ve et ürünü ele geçirdi.
Araçlarının akılları zorlayan gizli bölmelerinde yurda kaçak et sokmak isteyen kaçakçıların girişimleri sınır kapılarındaki titizlik sayesinde önlendi. aa