Sınırötesi işbirliği için hazırlanan projeler, ekonomik kalkınma ve kaliteli yaşamı hedefleyecek

Sınırötesi işbirliği için hazırlanan projeler, ekonomik kalkınma ve kaliteli yaşamı hedefleyecek

Bulgaristan - Türkiye Sınırötesi işbirliği projesine yönelik programın ilk teklif çağrısını, bir duyuru yayımlayarak açıklayan Kırklareli Valiliği, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında yürütülmekte olan projenin Çarşamba günü itibariyle açıldığını belirtti. Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı ile Türk Işbirliği ve Kalkınma Idaresi Başkanlığı'nın (TIKA) ortak yönetiminde gerçekleştirilen programın genel amacının; karşılıklı sınır bölgelerinde yaşayanlar arasındaki toplumsal bağları geliştirmek, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı güçlendirmek, sosyal kalkınmayı ve yaşam kalitesini iyileştirmek olduğunun ifade edildiği açıklamada programın bütçeleri de şöyle açıklandı:

“Programın 2007-2009 yıllarına yönelik bütçesi 11.814.525 euro olup, bu meblağın 10.042.346 euro’luk kısmı Avrupa Birliği (AB) katkısı; 1.772.179 euro’luk miktarı ise Bulgar ve Türk ulusal bütçelerinden eşit olarak sağlanan eş-finansman payıdır. Ilk teklif çağrıları kapsamında tahsis edilen toplam miktar, 6.294.000 euro’dur. Projelerin hibe miktarları, asgari 10.000 euro ile azami 600.000 euro arasında değişebilmektedir. Bu çerçevede proje teklifleri, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesini hedeflemelidir.”

Açıklamada projeye; yerel / bölgesel / ulusal kamu kurumu ve kuruluşları, doğal alanları koruma idareleri, kültür, eğitim ve sağlık kuruluşları, halk merkezleri, iş ve işçi bulma kurumları, sivil toplum kuruluşları, iş geliştirme merkezleri ve Euro-region inisiyatifleri gibi birimlerin teklif sunabileceği belirtildi ve şunlar kaydedildi:

“Her proje, her iki ülkeden en az birer ortak içermelidir ve lider ortak, program kapsamındaki uygun bölgelerden birinde, proje tekliflerinin son teslim tarihinden en az bir yıl önce resmen kurulmuş olmalıdır. Sınırötesi Işbirliği çerçevesinde uygun bölgeler; Bulgaristan’dan Hasköy, Yanbol ve Burgaz’ı; Türkiye’den ise Edirne ve Kırklareli illerini içermektedir. Ilk teklif çağrısı kapsamında son teslim tarihi 28 Aralık olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda; 14 Ekim tarihinde Hasköy’de ve 19 Ekim tarihinde Edirne’de birer bilgilendirme günü toplantısı ile 20 Ekim tarihinde Edirne’de bir Ortaklık Forum’u organize edilmesi planlanmaktadır. Başvuru rehberi ve başvuru paketindeki tüm dokümanlara “www.ipacbc-bgtr.eu, www.mrrb.government.bg, www.bgregio.eu, http://soi.tika.gov.tr, www.eufunds.bg” sitelerinden ulaşılabilir.”