Soğuk havanın ilk pazarı kuruldu

Hafta sonu Cumartesi günleri kurulan Halk Pazarı soğuk havaya rağmen yine dolu bir gün yaşadı.


HABER MERKEZİ
Hafta tatilini fırsat bilenler Cumartesi Pazarı’na akın ettiler. Pazaryerine giren vatandaşlar ilk olarak gıda reyonlarına göz gezdirerek fiyat araştırması içine girdiler. Meyve ve sebzelerin bazılarında yaşanan fiyat artışlarını eleştiren vatandaşlar özellikle domatesi pahalı olarak nitelendirdiler. Kilosu 2.50 TL’den satılan domatesleri görenler fiyatların fazla olmasından ötürü domates alamadıklarını ifade ettiler.
Pazaryerinde; Elma kilosu 1 TL’den, Marul tanesi 75 Krş’tan, Üzüm kilosu 2 TL’den, Mandalina kilosu 2 TL’den, Patates kilosu 1.50 TL’den Taze Fasulye kilosu 1.50 TL’den Soğan kilosu 1 TL’den satıldı.
* Pazar’da biber bolluğu
Pazaryerinde en çok dikkat çeken ürünler arasında biber yer aldı. Acı, tatlı ve salçalık olarak satılan biberlerde adeta bir bolluk yaşandı. Kimi yerlerde yerli olarak kilosu 2.50 TL’den satılan biberlere talep pek yoktu. Fakat 1 TL’den satılan biberler oldukça fazla rağbet gördü.
* Artık Kabak Tatlısı zamanı
Yöresel bir lezzet olan kabak tatlısının yapımında kullanılan, aynı zamanda çekirdeği ile de ün salmış olan Balkabağı pazaryerinde kilosu 1 TL’den satıldı. Harika bir beta-karoten kaynağı olan Balkabağı’nın, ayrıca başka vitamin ve mineraller bakımından da zengin olduğu bilinen bir gerçektir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının %25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamaya yarar ve iyi miktarda potasyum içerdiğinden vücut sıvılarının dengesinin sürdürülmesi, sinir sinyallerinin iletimi, insülünü serbest bırakması ve kas gerilmesine yardımcı olur.
Balkabağı ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Taze balkabağının kendine özgü bir tadı ve dokusu bulunmaktadır. Yarım kase balkabağı keki karışımı, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde 220'sini karşılar ve oldukça düşük kalorilidir. Bir diğer yandan Balkabağı’ndan çıkan kabak çekirdeği yağı, harika bir çinko ve doymamış yağ asidi kaynağıdır, bu yağ asitleri prostat problemlerine yardımcı olabilir. Bu yağ kurutulmuş ve kavrulmuş kabak çekirdeğinde bulunur.
* Giyimde kış hareketliliği
Havaların soğumaya başlaması ile pazaryerinde yazlık kıyafetler yerini tamamen kışlık kıyafetlere bıraktığı görüldü. Her Cumartesi pazarında fazla hareketli olmayan giyim reyonunda bu hafta azda olsa bir hareketlilik yaşandı. Vatandaşlar kışlık kıyafetler için bazı tezgahlara yoğun ilgi göstermesi gözlerden kaçmadı. (c.s.)