"Sol"daki ittifak hüsrana uğradı

'Sol'daki ittifak hüsrana uğradı

Demokratik Sol Parti’nin (DSP), İşçi Partisi (IP) ve Sosyal demokrat Halkçı Parti (SHP) ile ortaklaşa çıkardıkları Kırklareli Belediye Başkan adayı Namık Kemal Oskay, 29 Mart tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde adeta hüsrana uğradı. Aldığı %1,80’lik düşük oy oranı ile varlık gösteremeyen parti, Kırklareli’den sadece 682 oy toplayabildi.

DSP, dördüncü sırada

Cumhuriyet Halk Partisi’(CHP)nin zaferi ile sonuçlanan ve aldığı 18.918 oy ile birinci sırayı çeken Belediye Başkanı Cavit Çağlayan; %49,88 oy oranı ile Kırklareli’de büyük bir üstünlük sağladı. CHP’nin en yakın takipçisi AKP, %35,33 oy oranı ile ikinci olurken, üçüncü sırayı da %9,93 ile MHP aldı.

Işte bu sıralamada, soldaki ittifakın temsilcisi DSP, dördüncü sıraya yerleşti. Sadece 682 oy alabilen DSP Belediye Başkan adayı Namık Kemal Oskay, %1,80’lik oy oranı ile oldukça düşük bir sonuç elde etti. Bu sonuç Demokratik Sol Parti ve diğer ittifak üyelerinin Kırklareli’de kendi partilerine ait durumlarını tekrar değerlendirmeleri için önemli bir gösterge teşkil ediyor.

Meclis’te de varlık gösteremediler

Bu sonuç, Kırklareli Merkez’de gerek Belediye Meclisi’ne, gerekse Il Genel Meclisi’ne de yansıdı. Demokratik Sol Parti Il Genel Meclis üyeliği seçimlerinde aldığı %7,39 oy oranı ile üye sokamadı. Yine aldığı 1481 oyla DSP; Belediye Meclis üyeliğinde de hüsrana uğradı. Üstelik sadece DSP değil, CHP ve AKP haricindeki tüm partiler, Kırklareli Merkez’de meclislere giremedi.

Neden böyle oldu?

Kırklareli’de Demokratik Sol Parti (DSP), Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) ve Işçi Partisi (IP) anlaşarak Belediye Başkanlığı için Namık Kemal Oskay’ı, DSP’den ortak aday göstermeye karar vermişler, anlaşma ile ilgili olarak da söz konusu partilere Cumhuriyet Halk Partisi’nin de dahil edilmesi için çaba gösterildiği, ancak CHP ile süren uzun görüşmeler neticesinde, sonuca varılamadığı belirtilmişti.

Bu ittifakın amacı, “Sol”da birlik çağrısında bulunarak oyların bölünmemesinin sağlanmasıydı. Seçim sonuçları tabloyu gözler önüne sererken, kafaları da bazı sorular meşgul etmeye başladı. Üç partinin ittifakının bu denli bir sonuçla seçimleri tamamlamasının nedenleri, ittifak üyelerini düşündürmeye devam ediyor.