Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 28 Eylül 2009 Pazartesi günü başlayan Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası'nın 02 Kasım 2009Pazartesi günü sona ereceği bildirilerek şunlar kaydedildi:


HABER MERKEZİ
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 28 Eylül 2009 Pazartesi günü başlayan Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nın 02 Kasım 2009Pazartesi günü sona ereceği bildirilerek şunlar kaydedildi:
“Şap; sığır, koyun, keçi ve domuzlarda (çift tırnaklı hayvanlarda) et-süt ve işgücü kaybına özellikle buzağılarda yüksek oranda ölümlere sebep olan ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır.
Bu kapsamda "Şap Hastalığının Kontrolü Projesi" çerçevesinde İlimizde, 2009 yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası 28 Eylül tarihinde başlayacak olup 2 Kasım 2009 tarihinde sonlanacaktır. Kampanyada büyükbaş hayvan mevcudunun tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Kampanya sonucu aşılanan hayvanların aşı kayıtları Internet ortamında Türkvet veri tabanına girilecek, hayvan pasaportlarından aşı kayıtlarını takip edilebilecektir.
Aşılamanın istenilen oranda gerçekleştirilmesi, hastalıkla mücadele etkiliğin sağlanması için önemlidir. Bu nedenle;
* Şap aşısı uygulanmamış hayvanların şevklerine müsaade edilmeyecek; veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.
* Hayvancılık Desteklemesi Kararnamesi kapsamında desteklemeden faydalanacak olan hayvanların şap aşısıyla aşılanmış olması gerekmektedir. Bu 1 nedenle şap aşısı uygulanmamış hayvanlar desteklemeden ve teşviklerden faydalanamayacaklardır.
* Hayvanlarını aşılatmak istemeyen yetiştiricilerimize 3285 Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince gerekli yasal işlemler uygulanacaktır.” (s)