Soykan erken bitirme değil, sağlıklı hizmet yapma derdinde

Soykan erken bitirme değil, sağlıklı hizmet yapma derdinde

Kırklareli Il Genel Meclisi yeni dönemindeki farklılığı ile dikkat çekiyor. Geçtiğimiz dönem içerisinde Kırklareli Il Genel Meclisi'nde ciddiyetsizlik ve kural tanımama hakim olurken, 29 Mart yerel seçimleri sonrasında, Il Genel Meclisi Başkanlığı koltuğunu oturan M. Tuna Soykan görevini layıkıyla yapıyor.  2004 yerel seçimlerinin ardından Suat Toktar 2.5 yıl meclis başkanlığı görevi yaptı.

Suat Toktar dönemindeki en çok konuşulan konu sabahları her meclis üyesine pasta ve poğaça gibi ikramların yapılması olmuştu. Meclis Başkanı Suat Toktar'ın 2.5 yıllık görevi sonunda meclis başkanlığına seçilen Sadık Aykanat ilk olarak poğaça ve pasta ikramını kaldırmıştı. Suat Toktar'ın 2.5 yıllık görev süreci sonrasında CHP meclis üyelerinin de desteğini alarak Demokrat Parti Vize Il Genel Meclis üyesi Sadık Aykanat Il Genel Meclisi Başkanlığı görevine seçilmişti. Fakat CHP Grubunun verdiği oylar ile Il Genel Meclisi Başkanlığı görevine seçilen Aykanat bir süre sonra partisinden istifa ederek AK Parti'ye geçmiş ve AK Parti Il Genel Meclisi Başkanı olarak dönemin sonuna kadar Il Genel Meclis Başkanlığı yapmıştı.

2004 dönemi ilk meclis başkanına göre göre daha ciddiyetsiz bir dönem yaşayan Kırklareli Il Genel Meclisi'nde Kırklarelimizin geleceği için çok sayıda önemli projelere imza atılmış ve kararlar verilmişti. Özellikle toplantılar sona ermeden dışarı çıkan meclis üyeleri ile dikkat çekiyordu. Il Genel Meclisi Başkanı ise yaşanan bu davranışlara tepkisiz kalıyordu. Bunun dışında AK Parti üyelerinin sonradan geçişler ile çoğunluğun kendilerine ait olduğu dönemde CHP grubu ile aralarında geçen tartışmalar Kırklareli kamuoyu tarafından dikkat çekiyor, tepki ile karşılanıyordu. Maddelerin kabul edilmesini oylamaya sunan başkana bile çoğu meclis üyesinin elini kaldırması zor geliyordu. Kısacası geçtiğimiz dönemde Il Genel Meclisi'nde meclis başkanı ile üyeler aynı konumdalardı. 

Soykan görevini layıkıyla yapıyor

Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan göreve geldiği günden itibaren Kırklareli Il Genel Meclisi'nde gözle görülür bir değişim yaşanırken, kuralcı ve disiplinli Başkan M. Tuna Soykan Kırklareli Il Genel Meclisi'ni en iyi şekilde yürütüyor. Başkan Soykan, toplantıların daha verimli geçmesi için, zaman zaman görüşmeleri öğlen mesaisine kadar sürdürdüğü oluyor. Bu da Tuna Soykan'ın toplantıları erken bitirme değil, sağlıklı hizmet yapma derdinde olduğunu gösteriyor. Yedinci ay toplantılarını gerçekleştiren başkan Soykan toplantılara başladığı ilk günden itibaren Il Genel Meclisi'nde telefon ile konuşmayı yasaklayıp, Meclis üyelerinin telefonlarının sesini kısarak veya kapayarak meclis salonuna girmelerini söyledi. Şimdi tüm meclis üyeleri geçtiğimiz dönemde uymadıkları bu kurala uyarak, meclis salonuna giriyor, acil konuşmaları olduğunda dışarıya çıkarak telefon görüşmelerini gerçekleştiriyorlar.

Yine tüm meclis üyelerinin toplantı sırasında ceketleri ile oturmalarını isteyen Soykan bu kuralı da meclis üyelerine kavratmış durumda. Toplantı sırasında meclis üyeleri arasındaki konuşmaları da engelleyen Başkan Soykan zaman zaman üyelerin konuştuğunu gördüğünde bizzat kendisi uyarıyor ve konuşmamaları gerektiğini belirtiyor.

Kısacası 29 Mart yerel seçimleri sonrasında Nisan ayı ilk toplantısının ardından meclis koltuğuna oturan Soykan kendisine verilen yetkileri sonuna kadar kullanarak Kırklareli için verilen kararların daha ciddi ve rahat bir ortamda yapılmasını sağlıyor.

Doğru nerede Başkan orada

Kendisinin CHP'den Meclis Başkanı olmasına rağmen birçok toplantıda bazı kararlara katılmayan Soykan, partisinin verdiği karara evet demesi yerine kafasına yatmayan veya doğru bulmadığı kararlara çekimser oy kullanıyor. Oysa ki diğer başkanlar grubun verdiği kararları doğru veya yanlış olsun parti grubu ne verirse versin oda aynı görüşü belirtiyordu. Bunun birçok örneğini geçtiğimiz dönem meclis toplantılarında yaşamıştık. Geçtiğimiz dönemlerde Kırklareli Il Genel Meclisi'nde karar verilme sırasında AK Parti ve CHP grubu arasında yaşanan birçok tartışmaya da şahit olmuştuk. Bu dönemde konu her ne olursa olsun tartışmaya maal vermeyen Başkan Soykan tartışma olacağını anladığı sırada meclis üyelerini uyarıyor ve "Arkadaşlar lütfen tartışmaya maal verecek konuşmalar yapmayalım" şeklinde ifadeler kullanarak ortamı sakinleştirmeye çalışıyor.

Kısacası 2009 dönemi Il Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan ile neler mi değişti çok şey değişti. Geçtiğimiz dönemlerde toplantı sırasında yaşanan tüm bu ve bunun gibi birçok olumsuzluk son bulmaya başladı. Böylece Kırklareli adına 25 kişi tarafından verilen birçok önemli karar ve onaylar daha rahat bir ortamda dinlerek yorum yapılmaya başlandı. Diğer mecliste sıkça yaşanan AK Parti ve CHP ayrımı da yeni dönem meclisinde yavaş yavaş son bulmaya başladı. Diğer mecliste yaşanan farklı görüşler artık yok. Bazen bir CHP'linin fikri'ne AK Parti onay veriyor ve doğru buluyor, bazen ise bir AK Partilinin fikri CHP üyeleri tarafından kabul ediliyor ve onay görüyor.

Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan ile Kırklareli Il Genel Meclisi'nde yaşanan bu değişimin hiç bozulmadan devam etmesini diliyoruz. Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan ve üyelerin Kırklareli adına çok sayıda önemli kararlar alıp faydalı hizmetler yapacağına inanıyoruz.