Sungurbey Öğrenci Yurdu'ndan Şehitlerimize anlamlı program

Kırklareli Sungurbey Öğrenci Yurdu Öğrencileri tarafından '18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 94. Yıl Dönümü' nedeniyle düzenlenen program büyük beğeni topladı.

Kırklareli Sungurbey Öğrenci Yurdu öğrencileri tarafından hazırlanan ve Türk Milleti açısından bir efsane olan Çanakkale Zaferi’nin 94. Yıldönümü Anma Programı 21 Mart 2009 Cumartesi günü düzenlendi. 
Kırklareli Sungurbey Öğrenci Yurdu Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa; Kırklareli Milli Eğitim İl Müdürü Halil Ecevit, Şube Müdürleri Salih Ünsal, Hüseyin Kalkan, Yurt Müdürü Murat Ünlü, Müdür Yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Saat 20.30 da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program da ilk olarak Yurt Öğrencisi Kazım Amanet tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Yurt öğretmenlerinden Yavuz Yanmaz şunları kaydetti:
“İngiltere’ye Osmanlı Devleti’nin dört bir yanından ulaşan istihbarat raporları artık Osmanlı Devleti’nin tükendiğini, en az iki asırdır süren bölme, parçalama, zayıflatma faaliyetlerinin kesin sonuç vermediğini, son bir darbe için zamanın geldiğini biliyordu. İngiliz sömürgeciliği, bağımsız tek Müslüman devleti olan Osmanlı Devleti’ni dağıtmak ve kendisini İstanbul ile taçlandırmak için hazırdı.
Osmanlı Ordusu daha iki yıl önce Balkan Harbi’nde hezimete uğramış, Osmanlı yönetimi siyasal kavgalar içinde karışmış, ülkede dirlik ve düzen kalmamıştı. Konsolosluklar azınlık çetelerine dağılmakta olan silahlarla doluydu. Bu duruma düşmüş bir devletin, dünyanın en güçlü donanması olan İngiliz donanmasına ve İngiltere-Fransa ittifakının acı bir kuvvete sahip olduklarına direnebilmesi düşünülemezdi. Üstelik hem İngiltere hem Fransa sömürgelerinin kaynaklarını da kullanacak, on binlerce sömürge askeri beyinleri yıkanarak savaşa sürülecekti. Osmanlı, kaybetmeye mahkûm görünüyordu.
“Türk lokumları bizim olacak’’,“Türkleri yalnız İstanbul’dan değil, Anadolu’dan söküp atacağız!’’,“İki hafta sonra İstanbul’dayız!’’ şarkılarının eşliğinde Çanakkale’ye doğru yola çıkan İngiltere ve Fransa, Gelibolu Yarımadası’da Türk milletinin şanlı içtihadı ile karşılaştı. Mehmetçik “Ayağımda çarıkla, yedek parçası olmayan tüfekle, yarı aç yarı tok ben nasıl savaşayım? Bana hesap verin’’ demeyecekti. Mehmetçik orasının olan bitenin hesap sorulacağı bir yer olmadığını, bundan sonra olacak olanlara karar verilecek bir yer olduğunu hissetmişti. Karadan ve denizden saatler süren bombardımanla alt üst olmuş siperlerin arasından kanlar içinde sürünerek çıkacak. Son bir gayretle doğrulacak ve süngüsüyle düşmanın üzerine atılacaktır.
Yaralı Mehmetçikler sıraya girmiş, yaralarının sarılmasını bekliyorlar. Doktor, sıradaki bir çavuşun ayağının etrafında kan biriktiğini gördü.“Senin yaran hala kanıyor, öne gel, önce sana bakayım!’’dedi. Çavuş “bırakın aksın Balkan Cenginin karasını temizliyoruz!’’cevabını verdi.
İngiliz istihbarat raporları çok zor anlarda ülkenin yönetimini bir anda eline geçiveren Mehmetçik ruhunu anlayamamıştır. “Yetiş ya MUHAMMED, kitabın gidiyor!’’diye haykıracak Binbaşı Lütfü Bey’den haberdar olmamıştır.
Hiç olmazsa bazı ruhlar her zaman dimdik ve sapasağlam kalacak, onlarda bütün düşmanlıklarla baş etmeye daima yetecektir. Büyük öğretmen olan tarih’i iyi dinlediğimiz söylenemez. Uzun yıllar o öğretmenin derslerinden faydalanmadık. O canla başla bize hatalarımızı ve doğrularımızı anlatırken biz lüzumsuz şeylerle uğraşan öğrenciler gibiydik. Çanakkale Savaşı, Anadolu toprağında nasıl tutunduğumuzu ve bundan sonrada nasıl tutunabileceğimizi anlatan önemli bir derstir. Tarihi bir defa daha hepinizin huzurunda kürsüye davet ederek bu dersi hepimiz için tekrarlamasını istiyor ve sizleri öğrencilerimizle baş başa bırakıyorum.”
Yapılan açılış konuşmasının ardından yurt öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Savaşı slayt gösterisi sunuldu. Daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanan; “Seyit Onbaşı”, “Kınalı Kuzu” ve “Ezineli Yahya Çavuş” isimli piyesler sahnelendi. Senaryoları’nı Ümit Yayla’nın yazdığı oyunların Yapım ve Yönetmenliğini Yavuz Yanmaz, Teknik Masa Sorumluluğunu Celalettin Kaya üstlenirken sunuculuğunu da Lokman Telli oğlu yaptı. Piyeslerde; Ertuğrul Özmen (Seyit Onbaşı),  Abdullah Polat (Niğdeli Ali), Serkan Şengün (Cevat Paşa), Ozan Köken (Şehit Mehmet), Fatih Mengir (Şehit Ahmet), Tayfun Özdemir (Yaver), Emre Başoğlu (Şehit Hasan), Ferhat Kurşun (Şehit Hüseyin) rollerinde yer aldılar.
Gecede; Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halil Yücel “Çanakkale Şehitleri”ne”, Yurt Öğrencisi Ertuğrul Özmen “Bayrak”, Yeditepe Üniversitesi öğrencisi Ahmet Yasin Kalkan “Sakarya Türküsü” isimli şiirleri okudular. 18 Mart Şehitleri Anma Programı; geceye katılan Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit’in programı hazırlayanlara teşekkür ettiği konuşması ile son buldu. (s)