Süt Üreticisinin yüzü gülmeye başladı

Süt Üreticisinin yüzü gülmeye başladı

Sütteki Bakteri Oranının Düşmesi ve yapılan Teşvikler Süt Fiyatlarının artmasına neden oldu. Geçen yıl ki süt fiyatlarındaki azalmanın akabinde süt üreticilerinden alınan süt fiyatı Fiyatı 42 Kuruştan 33 Kuruşa Inmişti.

Son 9 Ay diliminde olumlu olarak yaşanan gelişmeler ardından fiyatlar yükselişe geçerek üreticinin içini bir nebze olsun rahatlatmaya başladı. Sütteki bakteri oranının düşmesi ile birlikte yapılan bazı teşvikler süt fiyatlarında bu artışa neden oldu.

Bir ara fiyatların iyice düşmesi süt üreticilerini iyice zor durumda bırakmıştı.

Kırklareli ve köylerinde bu işle uğraşılan üreticiler süt fiyatlarının artmasından gayet menmun oolduklarını bu yıl en son döktükleri süt fiyatının 59 krş olduğu söylediler. Bu iyleşmenin devam etmesini de temenni ettiklerini de sözlerine eklediler. Tarım ve Köy Işleri Bakanlığı'nın süt fiyatlarındaki düşüşü önlemek amacıyla yılbaşından itibaren Tekirdağ başta olmak üzere Antalya, Burdur, Çanakkale ve Denizli'de üreticilere yönelik yapmış olduğu toplantılar meyvelerini yeni yeni vermeye başladı. Süt fiyatlarındaki yükselişin bir başka sebebi ise ülkeye 'köpek maması' ismi altında giren süt tozlarının satışının sıkı kontrol altına alınması, Süt Konseyi'nin (SÜK) kurulması, hayvansal ve süt desteklemelerinin yüzde 12 oranında arttırılması ve çiğ sütte bakteri oranının aşağıya çekilme çalışmalarıyla fiyatlar 9 ayda önce 42 kuruşa, ardından da 50 kuruşa çıktığını yetkililer dile getirdi. Yetkilier, son dönemlerde gerçekleşen bu olumlu gelişmenin ardından 3 ay sonra yeniden fiyat belirlemesi yapacaklarını ilan ettiler. Aynı zamanda mesafe uzaklığına bağlı taşıma ücreti dahil bölgede sütün litresinin 58 Kr olduğunu da dile getirdiler. Geçen yıl süt ve süt mamulleri üreticisinin son 20 yılın en kötü yılını geçirdiğini belirtirlerken açıklamalarına şöyle devam ettiler: “Süt sektöründeki olumsuzlukların durdurulması için bakanlığın zamanında aldığı tedbirler, SÜK'ün kurulması, teşviklerin arttırılması, sütte bakteri oranının AB normlarına uygun hale getirilmesi ve sağılan sütün süt soğutma tanklarına konulmasını durdurdu. Kaliteli ve nitelikli sütün her zaman alıcısı var. Bu konuda AB ülkelerinden Hollanda, Danimarka, Almanya, Isviçre ve Belçika en iyi örnek. Sütümüzün para etmesini istiyorsak sağdığımız sütü plastik kaplara koymamalıyız. Sütü krom nikel kaplara koyalım. AB'nin 2009 yılında 1 gram çiğ sütte belirlediği oran 100 bin. Köylerde yaptığımız bilgilendirme çalışmalarıyla sene sonuna kadar AB normlarını yakalamayı hedefliyoruz."  Ayrıca ülkede süt tüketimin artması için okullarda küçük yaşta süt içilmesi için çocukların teşvik edilmesi gerektiğini dile gtirdiler. Süt üreticisinin de sütü kaliteli bir seviyeye yükseltmeleri içöin çaba göstermelerini istediler. Bunun fiyatlrı doğrudan etkilediğini de sözlerine eklediler.