''Sütte KDV'nin indirilme çalışması süt üreticilerini sevindirdi''

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, sütteki KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e çekilmesi çalışmalarının süt üreticilerini sevindirdiğini belirtti.

     Suiçmez, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının süt ve süt ürünlerine uygulanan KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi ve süt sığırcılığı işletmelerinde kullanılan enerjide indirim sağlanması için başlatılan çalışmaların süt üreticilerini umutlandırdığını söyledi.
     Sütteki KDV indiriminin tüketiciyi ve üreticiyi olumlu anlamda etkileyeceğini ifade eden Suiçmez, şunları kaydetti:
     ''Hükümetin sütte KDV'nin yüzde 8'den 1'e indirilmesi çalışması süt üreticilerini sevindirmiştir. Diğer gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1. Sütün de artık temel gıda maddeleri arasına alınması beklentimiz var. Sütte KDV oranı yüzde 1'e indirilirse, bu hem tüketiciye hem de üreticiye olumlu yansıyacaktır. Arz talep dengesi oluşumunda indirim fiyatlara yansıyacaktır.''
    
     -SÜT FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ
    
     Süt fiyatlarındaki düşüşün nedenlerinin en başında ekonomik krizin geldiğini anlatan Suiçmez, ''Süt fiyatları 2007 yılına baktığımızda çok çok gerilerde litre fiyatı 660 TL'lerden 515 TL'ye düştü. Şu anda üretici kafa kafaya durumda. Girdi maliyetiyle sattığı fiyat arasında kar yok. Bunun nedenlerinin en başında global ekonomik kriz geliyor. Tüketimde azalma oldu, sanayicinin stoku erimedi, bu da haliyle fiyatların düşmesine neden oldu'' dedi.
     Süt fiyatlarının gelecek aylarda üreticiye olumlu yansıyacak şekilde artacağını düşündüklerini bildiren Suiçmez, ''Haziran ayındaki ihalede süt fiyatlarında artış bekliyoruz. Ayrıca, kurulan Ulusal Süt Konseyi'nin de tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle bölgeler arası fiyat farkları sona erecektir'' diye konuştu.
     Suiçmez, süt üreticilerinin birleşmeleri gerektiğini de vurgulayarak, şirketleşen üreticilerin daha karlı olacaklarını belirtti.
     Suiçmez, üreticilerin ''birlikten kuvvet doğar'' felsefesiyle hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, ''Hayvan sayısında 2007 - 2008 yılları arasında hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan sayısında artış var. Ancak bu artış hayvancılığın iyi gittiği anlamına gelmez. Artık üretici birbirine güvenmeyi öğrenmeli. 3 - 5 başla bu işi yapanlar birleşmeli, birlikten güç doğar zihniyeti işlemeli. Bu üretici için olumlu katkılar sağlayacaktır'' dedi.