"Suyumuz gerçekten içilebilir mi?"

'Suyumuz gerçekten içilebilir mi?'

Kırklareli Belediyesi, kamuoyunun uzun zamandır şikayet ettiği içme sularına yönelik olarak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, Kırklareli Içme Suyu Arıtma Tesisleri’nden alınan numunelerin Hıfzısıhha Enstitüsü ve Atom Kurumu’na gönderildiği kaydedilirken, kurumlardan gelen raporlara göre suyumuzda hiçbir biyolojik tehlike olmadığı ifade edildi. Kırklareli’nin geçtiğimiz yıldan günümüze kadar gündemini sık sık meşgul eden içme suyundaki problemler, hem yetkililerin hem de raporların suyumuzu kullanmamızda herhangi bir sakınca olmadığını belirtmesine rağmen, vatandaş nezdinde bir tülü aşılamıyor.

Renk, tat ve koku bakımından içilemez ve kullanılamaz duruma gelen sularımız, biyolojik ve kimyevi testlerden sorunsuz çıkıyor fakat insanlar, çeşme suyuından uzak durmaya devam ediyor. Özellikle sonbahar aylarında artan mangan oranıyla birlikte rengi ve kokusu değişen içme suları, Kırklareli halkının hazır sulara yönelmesini arttırdı.  Mangan oranının olması gereken değerlerin altında seyrettiği resmi olarak açıklanmasına rağmen, Kırklareli Belediyesi’nin bu sorunu hala çözememiş olması, içme sularındaki handikapların giderek artmasına sebep oluyor. 2009 yılının sonlarına doğru Kırklareli’nin içme sularında tekrar vuku bulan olumsuzluk nedeniyle, numuneleri bilim kurumlarına göndererek inceleten Kırklareli Belediye Başkanlığı, raporların eline ulaşmasının ardından bir basın açıklaması yayımlayarak kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Istanbul Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde 4 aylık ve 1 yıllık periyotlar halinde yapılan analizler sonucunda; Kırklareli Belediye Başkanlığı Içme Suyu Arıtma Tesisleri’nden alınan ‘Son Çıkış Suyu’ ve ‘Baraj Suyu (Ham su)’ örneklerinin, Sağlık Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Insani tüketim amaçlı sular’ hakkındaki yönetmelik çerçevesinde Ek1 (a-b-c) hıfzıssıhha analizleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde, (d) radyoaktivite analizi T.A.E.K Çekmece Nükleer Ar. ve Eğt. Merkezi’nde düzenli olarak yaptırılmaktadır.

Kırklareli Belediyesi Içme Suyu Arıtma Tesisleri’nden alınan örnekler doğrultusunda gelen analiz sonuçlarına göre; ‘Son çıkış suyu, mevzuat sınır ve değerleri bildirilen parametreler açısından, ilgili mevzuata uygundur.

Baraj Suyu (Ham su), Nükleer araştırma ve eğitim merkezi analizine göre Toplam Gösterge Dozu ve Trityum değerleri sınırların altındadır’ şeklinde belirtilmektedir.

Ayrıca ‘Yapılan 4 önemli analiz sonucunda canlı ve insan sağlığını tehdit edici hiçbir sakıncalı madde içermemektedir.’ resmi sonucu, Belediyemiz içme suyuna verilmiştir.

Tüm vatandaşlarımızın şehir şebeke suyumuzu gönül rahatlığı ile kullanabileceği bilgisini bir kez daha hatırlatır, yaşamları boyunca sağlıklı günler dileriz.”

Kırklarelililer sularını gönül rahatlığı ile kullanabiliyor mu?

Belediyenin hem kendi bünyesinde, hem de ulusal çaptaki kurumlar nezdinden yaptırdığı analiz sonuçları, suda insan sağlığına zarar verecek bir oluşum olmadığı yönünde açıklanıyor. Ancak Kırklareli kamuoyu, çeşmelerden su içmeyi pek uygun bulmuyor. Yaptığımız halk araştırmasında birçok kişinin hem içmek, hem de yemeklerde kullanmak amacıyla hazır suyu tercih ettiğini gözler önüne serdi. Vatandaşlar bu konu hakkındaki yorumlarını şu cümlelerler dile getirdi:

“Geçtiğimiz yıllardan beri Kırklareli’nin içme suyunda kötüleşmeler meydana geliyor. Suyumuzun rengi, kokusu bazen tahammül edilemeyecek duruma ulaşıyor. Bu tahammülsüzlük zaman zaman kesilen suların tekrar gelmesiyle daha da artıyor.

Biyolojik olarak suda sağlığı tehdit edici bir unsur olmadığının belirtilmesi, bazen çamur gibi akmakta olan suyumuzu içebileceğimiz anlamına mı gelir? Bu raporu hazırlayanlar ve belediye yetkilileri çeşmelerden su içiyorlar mı, bunu bilmek istiyoruz. Evvelden senelerce çeşmelerimizden su içebiliyorduk. Şimdi belediye bu problemi neden çözemiyor?”

Bilimsel rapor ile vatandaşların görüşü Kırklareli’ndeki içme suyu konusunda çakışmış durumda. Şimdi Kırklarelililer çeşmelerden akan suyun, raporda da geçen ibare gibi, insani tüketim amacı haline gelmesini ve Belediye’nin fiili olarak bu sorunu çözmesini bekliyor. Kısacası vatandaşlar; “Sağlığa zararı olmadığı söylenen kahverengi bir su içmek istemiyoruz.” diyorlar.