Tansel Barış Trakya'da hızla artan işsizliği ele aldı

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış Trakya'da ki işsizliği ele aldı ve bununla ilgili araştırma yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir yazı gönderdi.

Teşvik paketinde 1. sırada olan Trakya bölgesinin 3. sıraya alınmasının gerektiğini belirten Barış’ın gönderdiği yazı şu şekilde oldu;
“Küresel kriz dünyayı kasıp kavururken, ülkemizdeki yansımaları da gün geçtikçe kendisini daha fazla hissettirmeye başlamıştır. Krizden en çok etkilenen bölgelerin başında da  Trakya Bölgemiz başı çekmektedir. Kriz nedeni ile sadece Trakya Bölgemizde 30 bini aşkın kişinin işini kaybettiğini, birçok fabrikanın üretimini durdurduğu,, yüzlercesinin ise kapandığını görmekteyiz.
Özellikle sanayinin yoğunluk kazandığı Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz bölgelerimizdeki başta tekstil ve deri sektörlerimiz olmak üzere kriz derinden hissedilmektedir. Fabrikalar bir taraftan üretimini durdururken, diğer taraftan kapılarına kilit vurup çalışanlarının işine ise son vermektedirler. Trakya bölgesinde 400 üzerindeki tekstil fabrikasının önemli bir kısmı üretimine ara vermiştir. Bölgemizdeki kahvehaneler dolup taşmakta, İş-Kur rakamlarına göre yılbaşından bu yana Çorlu ve Çerkezköy’ü de içine alan Tekirdağ ilimizde 4 bin 500’e yakın kişi, Lüleburgaz’ın da içinde olduğu Kırklareli ilimizde ise 3 bine yakın kişi işsizlik sigortası için İş-Kur’a başvurmuştur. Bu durumda sadece Tekirdağ ve Kırklareli’nde yılbaşından bu yana 7 bin 500’den fazla kişi işsiz kalmıştır. Bunlar kayıtlı rakamlardır. Kayıtsızları da sayarsak bu rakamlar 30-40 binlere çıkmaktadır. Üstelik işten çıkarılmalar durmadığı için bu rakamlar her gün katlanarak artmaya devam etmektedir.
Bölgemizde fabrikaların kapanması devam ettiği için, işsizler ordusuna yenilerinin eklenmesi kaçınılmazdır. Üretime ara veren ve kapanan fabrikalardan işlerine son verilen işçiler ve aileleri perişan durumdadır. Kıdem tazminatını alanlar tazminatlarını tüketirken, tazminat alamayanların borçları her geçen gün daha da artmaktadır. İşsiz vatandaşlarımız, ev kiralarını, elektrik ve su faturalarını ödeyememekte, karınlarını eş dost, akraba ve komşularının katkıları ile doyurabilmektedirler. Okula giden çocuklarına harçlık verememekte, ailelerinin, çoluk çocuklarının yüzüne bakamamaktadırlar.  Son günlerde bunalıma giren işsiz vatandaşlarımızı cinnet geçirerek, aile ve çocuklarının canına kıyarak intihar girişiminde bulundukları haberlerine sıkça rastlamaktayız.
Ekonomik krizin ülkemiz üzerindeki olumsuz etkileri toplumumuzun tüm kesimlerinde hissedilirken, bundan en çok etkilen bölgelerin başında Trakya bölgemizin gelmesine karşın, açıklanan teşvik ve önlemler paketinde bölgemiz illeri 1. bölge içerisinde gösterilmiştir. Bu kabul edilemez bir durum olup bölgemiz de teşvik paketinde 3. bölgeye alınmalıdır.
Bir taraftan milli servetimiz fabrikalarımız ya kapanmakta, yada yabancıların eline geçerek bağımsızlığımız ciddi tehlikeye girmekte, diğer taraftan da milyonları bulan işsizler ordusu oluşmaktadır. Bunun sonucu mutsuz, sağlıksız ve her an kitlesel hareketlerin ve sosyal patlamaların yaşanmasından korkulan ortama doğru sürüklenmekteyiz.
İş işten geçmeden, genelde ülkemiz, özellikle de bölgemizde yaşayanların acısını her gün dahi iyi hissettiği ekonomik krizden kaynaklanan olumsuzlukların tespit edilerek, başta psikolojik destek olmak üzere işsizlik ve yoksulluğun önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98, İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla Araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz” (yy)