Tarihi çeşme ait olduğu yere taşınacak mı?

Tarihi çeşme ait olduğu yere taşınacak mı?

İlimizin en eski Camisi olarak bilinen Hızırbey Camii’nde devam eden restorasyon çalışmaları her geçen gün sona doğru yaklaşıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Vakıflar Müdürlüğü tarafından, Edirne Vakıflar Müdürlüğü kontrolünde devam eden çalışmaların sözleşmesi, 29 Nisan 2008 günü başlamıştı. Iş bitim tarihi 27 Kasım 2008 tarihi olan cami restorasyonunun halen devam etmesi kamuoyunu uzun süredir düşündürüyor. Ancak görünen o ki, restorasyon çalışmalarında artık sona yaklaşıldı.

Hızırbey Camii’ndeki bakım-onarım-yenileme çalışmaları devam ede dursun, bu kez de Hızırbey Camii yanında bulunan tarihi çeşmenin, Cumhuriyet meydanı olarak bilinen alanın tam ortasına taşınması gündeme geldi.

Tarihi çeşmenin akibeti ne olacak?

Bilindiği gibi söz konusu çeşme, uzun yıllar önce bahsi geçen meydanda bulunuyor, Kırklareli’ni simgeleyen önemli bir eser olarak biliniyordu. Daha sonra çeşme Hızırbey Cami’nin yanına taşındı. Çeşmenin yerinde ise şu anda Kırklareli Belediyesi tarafından yapılan, ancak uzun zamandır çalışmayan havuz bulunuyor.

Kırklareli Belediyesi’nin bu konudaki yeni projesi ise, tarihi çeşmeyi tekrar meydana almak. Konu daha önce, Belediye Meclis toplantılarında gündeme gelmiş, Meclis üyelerinin konuya sıcak baktığı gözlemlenmişti. Uzun bir zamandır, kaderine terk edilen meydandaki havuzun akibetini merak eden Kırklareli halkı, tarihi çeşmenin meydana taşınması konusuna ise oldukça olumlu yaklaşıyor. Belediyemiz, bu projeyi de şimdilik rafta saklıyor. Ama Cumhuriyet Meydanı’ndaki havuzun çürümeye terk edilmesi göz önünde bulundurulduğunda, tarihi havuzun orjinal yerine taşınması, oldukça heyecan verici bir çalışma gibi duruyor. Herkesin cevabını merak ettiği en önemli soru ise, Bu projenin ne zaman hayata geçeceği?

Hızırbey’de ağaçların yokluğu hissediliyor

Bu arada Hızırbey Camii’ndeki restorasyon çalışmalarında, göze çarpan en dikkat çekici konu, bahçedeki ağaçlar... Daha doğrusu katledilen ağaçlar!

Restorasyon çalışmaları başlamadan çok önce, hala neden kesildiği tahmin edilemeyen güzelim ağaçların yerinde şimdi yeller esiyor.

Göstermelik olarak dikilen yeni fidanların tutmayacağını ise, herkes biliyor. Kesilen 80 yıllık ağaçların en az boyu kadar köklerinin de bulunduğu toprağa dikilen yeni fidanlar ve düzenlenen bahçe, maalesef doğal bir gölge ve serinlik oluşturan muhteşem ağaçların yerini tutmuyor.