Tarihi Selimiye Camisi'ne kameralı koruma

 Türk mimari sanatının ''doruk noktası'' olarak nitelendirilen Selimiye Camisi, alarm sistemi ve bekçinin yanı sıra cami içerisine yerleştirilecek 16 kamera izlenerek korunacak.


     Edirne İl Müftüsü Ömer Taşcıoğlu, Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından ve Selimiye Camisi'nin, Edirne'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi olarak tarihte yer aldığını ifade etti.
     Selimiye Camisi'nin içinin çok geniş olması nedeniyle kameralı güvenlik sistemine ihtiyaç duyduklarını belirten Taşcıoğlu ''Bizim için Selimiye Camisi'nin her parçası çok önemlidir. Mihrap duvarı, minber duvarı, galerileri taşıyan kemerlerin köşelikleri, pencere alınlıkları ve özellikle de hünkar mahfili, dönemin en kaliteli çinileri ile kaplıdır. Bu kadar çok tarihi değere sahip cimimizi bizde kamera sitemiyle korumaya karar verdik. Camimizi sadece alarm ve bekçiyle değil, cami içine yerleştirilen 16 kamerayla koruyacağız'' diye konuştu.
     Ömer Taşcıoğlu, kamera sisteminin kurulmasına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katkı sağladığını bildirdi.
    
     -YILDA 300 BİN ZİYARETÇİ
    
     Müftü Taşcıoğlu, inanç turizmi kapsamında Edirne'ye gelen yabancı turistlerin, en çok Selimiye Camisi'ni ziyaret ettiklerini belirtti.
     Edirne'ye sınır olması dolayısıyla Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen turistlerin, Selimiye Camisi'ni görmeden ilden ayrılmadıklarını, özellikle Ramazan ayında ziyaretçi sayısının en üst seviyeye çıktığını ifade eden Taşcıoğlu, şunları söyledi:
     ''Edirne'nin simgesi diyebileceğimiz Selimiye Camisi, sanat değeri çok yüksek bir yapıdır. İnanç turizmi kapsamında Edirne'ye gelen yabancı turistler en çok Selimiye Camisi'ni ziyaret ediyorlar. Rehberlerden camiyle ilgili kapsamlı bilgi alıyorlar. Yerli ve yabancı ziyaretçiler binanın ihtişamı karşısında etkileniyorlar. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan yapı, Ramazan ayında dolup taşıyor. Hafta sonları günlük yaklaşık 1000 kişinin ziyaret ettiği camimizi, yılda yaklaşık 300 bin kişi ziyaret ediyor.''
    
     -SELİMİYE CAMİSİ'NİN TARİHÇESİ-
    
     Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemde inşa edilen Selimiye Camisi, Türk mimari sanatının ''doruk noktası'' olarak nitelendiriliyor.
     Temelleri 1568'te atılan ve 1575'te tamamlanan caminin sağında ve solunda iki medrese bulunuyor. 4 köşesinden 70.89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimari özelliklerinin erişilmezliğinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle dikkati çekiyor.
     Caminin özellikle yekpare mermerden yapılan ve büyük bir emekle işlenen minberi ilgi görüyor.
     Edirne'nin simgesi olan Selimiye Camisi'nin avlusuna, 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor.