"Tarım alanlarının yüzde 98'i ipotek altında"

'Tarım alanlarının yüzde 98'i ipotek altında'

Kırklareli Il Genel Meclisi Ocak ayı 3. birleşimi yapıldı. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda 06 Ocak Çarşamba günü (dün) saat 10:30’da başlayan meclisin ana gündemi yine ilimizdeki buğday üretiminde yaşanan kalite kayıplarıydı. Buğday üretimi ve kalitesi ile birlikte ilimizdeki ve ülkemizde Tarım sektörünün derinlikli bir şekilde ele alındığı toplantıda, çok sayıda bilgiye dayanarak yapılan tarım araştırmaları ülkemizin Tarım’daki durumuna da ışık tuttu.

Yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunması ile başlayan meclis toplantısı, 3. gündem maddesi ile devam etti. Il Genel Meclisi’nin 3. gündem maddesinde bir önceki birleşimde karara bağlanamayan, ilimiz hudutları dahilindeki çiftçilerin buğdaylarda kalite düşüklüğünden kaynaklanan şikayetlerin değerlendirilmesi ile ilgili verilen yazılı önerge görüşüldü. Konu ile ilgili ilk olarak söz alan Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen, Tarım sektörünün ülkemizin en büyük sektörü olduğunu dile getirdi.

Behçet Şen; “Türkiye’de bir çok noktaya bakılırken şöyle bir değerlendirme yapılıyor; Iş adamları, sektör, sektörel bakış bakıyor. Ama Tarım; Türkiye’nin en büyük sermaye yatırımını elinde bulunduran, en büyük sermaye yatırımı ile üretimi sürdürüp, toplumdaki hak etmiş olduğu yer bulamayan biz tarım üreticileriyiz. Türkiye’deki traktörleri, tarım arazilerini, hayvanları bir sermaye olarak düşünürseniz, Türkiye’deki hangi sektöre bakarsanız bakın, bu kadar büyük bir sermaye ve bu kadar büyük bir üretim sektörü gösteremezsiniz. Ama Dünya’da kendi kendine yetebilen 7 tarım ülkesi iken 85 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılmamış bir ithalatın, son 5 yılda yapıldığını resmi verilere dayandırırsak tabii ki hal böyle oluyor.

Dünya’da kendi kendine yetebilirliği tartışılan ülkelerden bile tarım ürünü ithal etmişiz. 2008 yılı tarım ürünleri ithalatı 6.4 Milyar Dolar, Dış Ticaret açığı ise 2.5 Milyar Dolar’a ulaştı. Bu 85 yıllık Cumhuriyet tarihinin rekoru. Bu arada 2 Milyon çiftçi de tarımdan kopmuştur.  

Türkiye gerek coğrafi, gerekse iklimsel göstergeleri açısından çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine uygun bir ülke. Ancak uygulanan dış politikalar bir yandan çiftçiyi uzaklaştırırken, öte yandan da ihracat kısıtlanıyor. Üstelik ihracat yolu ile de döviz kaybediliyor. Son 5 yılda ekiminden vazgeçilen arazi 1 Milyon Hektar’ı geçti.” dedi.

Şen’in konuşmasını üzülerek kestiğini ifade eden Başkan Tuna Soykan, Trakya Kalkınma Ajansı Toplantısı’na katılacağı için yerini başkanvekili Nedim Orcan bıraktığını belirterek birleşimden ayrıldı.

Behçet Şen konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’de hal böyleyken ilimizdeki tarım ve hayvancılık yapan insanların ilimizdeki ürün yelpazesinden dolayı en fazla sıkıntıya düşen şehirlerden birisiyiz. Bizim ilimizde üç ana ürün üzerinde ürün yelpazesi oluşmaktadır. Hububat birinci sırada, yağlı ürünler ikinci sırada, bunun yanı sıra yardımcı ürün olarak mısır üçüncü sırada yer almaktadır. Popüler değil otoriter çözümler üretmemiz gerekmektedir. Ancak tarımdaki genel problemler çözülmediği sürece siz tohumluk problemini çözmüş olsanız dahi tarımdaki verim artışını sağlamanız mümkün değildir. Bunun için süt ve hayvan fiyatlarının bugünlerde iyi noktaya geldiğini düşünmekteyiz. Kırklareli’nde yapılan araştırmalardan aldığımız duyumlara göre yüzde 98 oranındaki tarım alanları ipotek altında.”

Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen’in sözlerini sonlandırması ile söz alan Yurdaer Ulus, yapılan konuşmaların siyasi yöne çekildiğini belirtti. Yurdaer Ulus Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye’deki buğday ekimi türlerinin haritasını meclis üyelerine gösterdi.

Hasan Dağ; ”Türk çiftçisine ait faiz borçlarının acil olarak silinmesi gerekir”

Türk çiftçisinin günümüzde 1 Litre mazot almak için 8 kilogram buğday satması gerektiğini söyleyen Hasan Dağ; ”2002 ile 2009 yılları arasında gübre fiyatları 4.2, mazot fiyatları ise 2.7 kat arttı. 2009 yılında Türk çiftçisi 4 kilogram buğday ile 1 litre mazot alırken, şimdi çiftçinin 1 litre mazot alması için 8 kilogram buğday satması gerekiyor. 2009 yılı Merkezi Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldüğünde yaklaşık destekleme tutarı 5 Milyar 500 Milyon TL olarak bütçeye konmuş, fakat bütçede gerçekleştirme miktarı 4 Milyar 954 Milyon Lira olmuş. Yani yaklaşık olarak 1 Milyar Lira’ya yakın bir bölümü kırpılmış.

Türk çiftçisinin acil olarak faiz borçları silinmesi gerekir ve beş yıllığına da uzun vadeli çok düşük faizli bunun masrafını karşılayacak faiz ile Türk çiftçisine de beş yıllığına para verilmesi gerekmektedir. Onun için Türk çiftçisinin durumu aşikar.” diye konuştu.

Karşılıklı konuşmaların son bulması ile Meclis Başkan vekili Nedim Orcan, söz konusu maddenin Tarım Komisyonu’na havale edilmesini oyladı ve oybirliği ile kabul edildi. Meclisin 4. gündem maddesine geçilmeden önce Meclis Başkanvekili Nedim Orcan 5. maddenin aciliyetini dile getirerek 5. maddenin 4. madde ile yer değiştirmesini talep etti. Teklif oybirliği ile kabul edildi. Il Genel Meclisi’nin 4. gündem maddesinde Ocak ayı ilk birleşiminde görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen; Il Özel Idaresi hizmetlerinde avukat, mimar, peyzaj mimarı, mühendis ve tekniker kadrolarında çalıştırılan sözleşmeli personele 2010 yılında ödenecek net ücretlerin belirlenmesi hususunda Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Dağ tarafından okunan komisyon raporunda sözleşmeli personele yüzde iki buçuk oranında zam yapılacağı belirtildi.

Bunun yanı sıra her ay diğer Özel Idare çalışanlarına olduğu gibi ek ödeme de yapılacağını söyledi. Okunan komisyon raporu ile Başkanvekili Nedim Orcan komisyon raporunu oylara sundu ve rapor oybirliği ile kabul edildi.

Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanvekili Nedim Orcan, Ocak ayı 4. birleşiminin bugün saat 10:30’a yapılacağını söyleyerek birleşimi kapattı.