Tarım Bakanlığı mahkemelik oldu

Tarım Bakanlığı mahkemelik oldu

Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası (BATOÇ-SEN) Yönetim Kurulu Üyesi Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem, 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu'nda çalışanlara ödenmesi gereken Üretimi Teşvik Primini 3 yıldır ödemediği gerekçesi ile Tarım Bakanlığı'na dava açtı.

BATOÇ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem, "TMO ve TIGEM çalışanlarının yıllardır birikmiş sorunlarına kulak tıkayan, görmezden gelen yetkili sendikaları Üretimi Teşvik Primi konusunu sadece ziyaretlerde ve Kurum Idari Kurul kararlarında görüyoruz.

TMO ve TIGEM çalışanları her türlü sosyal yaşamdan uzak yerlerde ve her türlü iklim şartlarında görev yapmalarına rağmen ücretler konusunda gereken iyileştirme yapılmamıştır. Mesai mefhumu gözetmeden çalışmakta olup karşılığında ödenen fazla mesai saat ücreti bir çay parası bile değildir. Fedakarca görev yapan TMO ve TIGEM çalışanları ek ödeme ve üretimi teşvik pirimi konusunda mağdur edilmiştir" dedi.

"Çözüm önerilerimizi ilettik"

Sorunlar ve çözümlerine ilişkin hazırlanan raporların ilgili kurumlara iletildiğini, konunun TBMM gündemine de taşındığını belirten BATOÇ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem, sonuç alınamayınca 2009 yılı sonu itibari ile Ankara Nöbetçi Idare Mahkemesi'nde konunun yargıya taşındığını kaydetti. Çidem, "Çalışanların haklarını korumak kollamak ve geliştirmek adına ilgili kurum ve kuruluş genel müdürlerine hazırlanan raporlarla sorunların yanı sıra çözüm önerilerimizi de ilettik.  Konunun Takipçisi olan BATOÇ-SEN'in girişimleri sonucu konu TBMM ne taşınmış, milletvekilleri ile görüşmeler yapılmış, akabinde Tarım Bakanımıza Üretimi Teşvik Pirimi hakkında cevaplaması için yazılı soru önergesi verilmiştir. Sendikamız tarafından ödemenin yapılması için konu Başbakanlığa iletilmiş yasal sürecin tamamlanmasından sonra Tarım Bakanlığına, Ankara Nöbetçi Idare Mahkemesinde 29/12/2009 tarihinde BATOÇ SEN adına avukat aracılığı ile 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun Geçici 3. maddesinden kaynaklanan ve 2007 - 2008 ve 2009 yıllarına ait olup ödenmeyen Teşvik Primi alacağının yasal artış oranları da gözetilmek suretiyle hesaplanarak, şimdilik 4.500.- TL'nin, teşvik primlerinin ödenmesi gereken tarihlerden itibaren işletilecek yasal faizleriyle davalı idareden tahsili için davası dava açtık.

Bizler hukukun üstünlüğüne inanarak verdiğimiz mücadele sonucu birçok kazanımlar elde ettik. 2008 yılı YPK kararı gereği mağdur edilen çalışanlarımızın haklarını yargı yoluyla geri aldık. KIT personeli ek ödemeden mahrum bırakan YPK kararının iptali için Danıştay 11, dairesinde açtığımız dava karar aşamasına gelmiştir.

Aynı ilde, aynı tarihlerde binlerce çalışanı olan kurumlar bankalardan maaş karşılığı 500 TL promosyon alırken, BATOÇ SEN'in çoğunlukta olduğu kurumlarda onbeş-yirmi kişi için kişi başına 1100-1350 TL promosyon ödemesi yapılmıştır. Bunun tek bir nedeni var. Bağımsız olmak" diye konuştu.

"Memur sadaka istemiyor"

Bağımsız olduklarını, siyasi ideolojik bir yapı içinde olmadıklarını yalnızca emeği savunduklarını belirten Çidem, güçlerini kamu çalışanlarından aldıklarını söyledi.

Memurların tek isteğinin özlük haklarında iyileştirme olduğunu vurgulayan Çidem, bazı sendika temsilcilerine de yüklenerek, "Sırça saraylardaki ağalık koltuklarında bir süre daha sefalarını sürmek için umut tacirliği yapan sarı sendikacıların, acz içindeki memurun hakkının gasp edilmesi umurlarında bile değildir. Memur yılda bir defa akıllarına gelir. Her yeni yılda ellerinde kalem, anahtarlık, ajanda gibi basit promosyonlarla memurun sırtından sendikacılık yapmak tek marifetleridir. Memur sadaka istemiyor. Özlük haklarında iyileştirme istiyor. Meşru haklarını istiyor. Ne acıdır ki, yetkili sendikalar mevcut hakları korumaktan bile aciz oldukları için, bugün bu mağduriyetler yaşanmaktadır.

Yaşanan mağduriyetler konusunda yetkili sendikayız diyenlerin sustuğu, üyelerine 'görüşüyoruz mutlu sona az kaldı' gibi yıllarca söylediklerini bugünde söyleyerek oyalama ve günü kurtarma çabasındalar.

BATOÇ-SEN olarak üyelerimizin haklarını koruma ve geliştirme konusunda ki mücadelemiz her türlü demokratik platform da ödün vermeden devam edecektir"  şeklinde konuştu.