Tarım Il Müdürlüğü hayvanları kayıt altına alıyor

Tarım Il Müdürlüğü hayvanları kayıt altına alıyor

Kırklareli Tarım Il Müdürlüğü, hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünün sağlanması ile hayvancılıkta her türlü sağlık, ıslah, istatistik, sigorta ve destekleme ödemeleri kayıtlarının, etkin bir şekilde tutulması ve takibi için hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili olarak  bir basın açıklaması yayımladı.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi;

"4 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve Izlenmesi Yönetmeliği" gereğince ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de büyükbaş hayvan mevcudunun tamamına yakınına numaralı kulak küpesi takılarak, internet ortamında veri tabanına işlenmiş ve kimlik kayıtları yapılmıştır. "Hayvan Kayıt Sisteminin" sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve güncellenebilmesi için ilgili kurum / kuruluşlar (Belediyeler, Muhtarlıklar, Meslek Odaları, Yetiştirici Birlikleri, Kooperatifler) ile hayvan sahipleri ve hayvan ticaretiyle uğraşanların 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince önemli sorumluluk ve yükümlükleri bulunmaktadır.

Yetiştiricilerin Sorumluluk ve Yükümlükleri (Yönetmelik madde 8)

Yetiştirici, işletmesinin tescil edilmesini sağlamak, hayvanlarının tanımlanmaları ile ilgili işlemleri  (küpeleme ve hayvanlara kimlik çıkartılması) yaptırmak ve işletmelerindeki sığır cinsi hayvanların doğum, ölüm, zorunlu kesimlerini Il / Ilçe Tarım Müdürlüğüne bildirmekle ve işletmelerinden olacak her türlü hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmakla, ayrıca hayvanların tanımlanması ve tescili ile ilgili masrafları  karşılamakla sorumlu ve yükümlüdürler. Hayvan kayıt sisteminde; 0-6 aylık buzağıların kayıtlarında (yeni kayıt) Anne Küpe Numarası zorunlu hale getirilmiştir. Anne küpe numarası olmadan hayvan kayıtları yapılmayacaktır. Bu nedenle yetiştiriciler küpeleme esnasında buzağının tohumlama evraklarını küpeleyiciye sunmakla yükümlüdür. Sistemde TC. Kimlik numaraları bulunmayan kişilerin, işletme sahiplerinin ivedilikle kimlik numaralarını Il/Ilçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir, aksi halde kayıt sistemi nakil, kesim, düşüm, pasaport işlemlerine müsaade etmeyecektir.Alıcı ve Satıcıların Sorumluluk ve Yükümlülükleri  (Yönetmelik madde 9)

Alıcı ve Satıcılar, bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde aldıkları veya sattıkları sığır cinsi hayvanların alım ve satımlarına ilişkin gerekli bildirimleri Il / Ilçe Tarım Müdürlüğüne bildirmekle sorumlu ve yükümlüdürler.Yetiştiriciler her türlü hayvan alım/satım işlemlerinde bağlı bulunduğu Il/Ilçe Müdürlüğüne ilgili evraklarla (Veteriner Sağlık Raporu/Menşe Şahadetnamesi, Hayvan Pasaportu) birlikte yönetmeliğe uygun olarak 7 (Yedi) gün içinde müracaat etmeleri ve bağlı bulunduğu ilçe dışından getirecekleri hayvanları muhakkak surette Veteriner Sağlık Raporu ile getirmeleri gerekmektedir. Bu şekilde getirmedikleri takdirde yetiştiricilerin işletmelerine hayvanlar kaydedilmeyecek, işletmelerde kaydı olmayan hayvanlar daha sonraki sevklerinde belge düzenlenmeyecek,  desteklemelerden yararlanılmayacak ve belgesiz hayvan sevki nedeniyle idari para cezası uygulanacaktır.Nakil  (Yönetmelik madde16)

Sığır cinsi hayvanlara kulak küpesi takma işlemi, doğumundan itibaren en geç 6 ay içinde, hayvanın mutlaka doğduğu işletmeyi terk etmesinden önce uygulanacaktır.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden sonra doğan hiçbir sığır cinsi hayvan bu Yönetmeliğin şartlarına göre tanımlanmaksızın bulunduğu işletmeden başka yerlere nakledilemez."