Tarım İl Müdürlüğü'nden, kenelere yönelik korunma önlemleri

Tarım İl Müdürlüğü'nden, kenelere yönelik korunma önlemleri

Kırklareli Tarım Il Müdürlüğü, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığı ve kenelere yönelik koruma önlemlerini içeren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, konu ile ilgili olarak şu bilgiler verildi;

“Kenelerin herhangi bir mücadele yöntemi ile tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kenelere karşı kişisel korunma en etkili yöntemdir. Kenelerin bulunabileceği yerlerde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmelidir.

Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeler sürülmeli veya elbiselere emdirilerek uygulanan kene öldürücü etkiye sahip ilaçlar kullanılmalıdır.

Günlük aktiviteler sırasında vücut (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası, saç ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası, bel bölgesi başta olmak üzere) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli; akşam ev dönüşlerinde mutlaka ayrıntılı bir vücut muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca çocuklarda kene tutunması yönünden anne babalar tarafından günlük olarak kontrol edilmelidir.

Kene varsa en kısa sürede çıplak elle dokunmadan uygun bir yöntemle deriye tutunduğu en yakın yerden tutularak çıkarılmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

- Kenenin uzaklaştırılmasından sonra eller su ve sabunla yıkanmalı, kenenin tutunduğu bölge, tentürdiyot, kolonya veya deterjanlı su ile temizlenmelidir.

- Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

- Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Özellikle riskli bölgelerde mera hayvancılığı yapılan işletmelerde Mart-Ekim ayları arasında hayvanlar üzerinde mut laka kene kontrolü ile tespiti halinde kene mücadelesi yapılmalıdır.

Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan veya hasta insanların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalı; temas edilecekse mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb. koruyucu önlemler almalıdır.