Tarım İl Müdürlüğü sorumluyu "işletme sahibi" olarak gösterdi

Çiftlikteki domuzlar kesilecek

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından Zafer Üstündağ’a ait Domuz Çiftliği’ndeki domuzların etrafa zarar vermesinin tamamen işletme sahibinden kaynaklandığı açıklandı. Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, domuzların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda geçici izin alınan bir işletmede kesim işlemlerinin başlatılacağını söyledi.
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Kırklareli merkez ilçe Kavaklı Yolu 7. kilometrede Zafer Üstündağ’a ait Domuz Çiftliği’ndeki başıboş domuzların etrafındakilere zarar vermesinde tüm sorumluluğun işletme sahibine ait olduğu belirtildi.
Tarım İl Müdürü Murat Yıldız gerek Kırklareli Valiliği ve gerekse de Tarım İl Müdürlüğü’nün yönetmelikler ve kanunlar kapsamında üzerine düşen görevi hassasiyetle yerine getirdiğini belirterek şunları kaydetti:
“Bakanlığımızın 05 Mart 2004 tarih ve 25393 sayılı Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Çalışma Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik gereği ruhsatsız olarak faaliyetini devam ettiren 4 adet Domuz İşletmesinden bugün itibarı ile 3 adetinin Müdürlüğümüz çalışmaları ve işletme sahiplerinin vermiş olduğu taahhütler neticesinde faaliyetten men işlemleri tamamlanmış, söz konusu işletmeler tamamen kapatılmıştır.
Ancak İlimiz Merkez ilçe Kavaklı Yolu 7. km de bulunan Zafer Üstündağ'a ait domuz işletmesi ile ilgili 22 Nisan 2004 tarihinde İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonun 2004/01 sayılı kararı kapsamında işletmenin faaliyetten men edilmesi kararlaştırılmış ve bu karar işletme sahibine tebliği edilmiştir.
İşletme sahibi Zafer Üstündağ'ın alınan karar kapsamında diğer işletme sahipleri gibi İnsan ve Cevre Sağlığını ilgilendiren bu hassas konuda anlayış göstermemesi ve sürekli mahkemelere itiraz etmesi nedeni ile süreç uzamıştır. Yapılan itirazların sonucunda, 2008 yılında Danıştay 10. Dairesinin 2008/2752 sayılı kararı ile İşletme sahibinin itirazı reddedilmiştir.
Bu kararın İl Müdürlüğümüze ulaşmasının akabinde Bakanlığımız ile gerekli girişimler yapılarak işletmede mevcut domuzların geçici izin alınacak kesimhanede kesilmesi ve işletmenin tamamen faaliyetinden men edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla haftada 30 adet ilk etapta erkek hayvanların akabinde dişilerin kesim işlemleri tamamlanacak. Küçük yavrular kesim ağırlığına ulaştığında kesimi sağlamak üzere kişi tarafından kesimi yaptırılacaktır.
Bakanlığımız ile yapılan yazışmalar sonucunda geçici izin alınan bir işletmede söz konusu domuzların kesim işlemleri başlatılacaktır. Mevcut domuzların belirlenen işletmede kesilmesini sağlamak amacı ile İşletme sahibine gerekeli tebligat yapılmıştır.
Bakanlığımızın 3285 Sayılı Kanun kapsamında görevi, "hayvanlardan ve hayvan maddelerinden insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan korunulması ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele edilmesinin sağlanmasıdır." Ayrıca 09.08.2006 tarih ve 26524 sayılı resmi gazetede yayımlanan Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Çalışma Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin 28. maddesinin 3. fıkrasında " Faaliyetten men edilen işletmelerdeki hayvanların, insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduklarının veteriner hekimce düzenlenecek bir raporla tespiti halinde, hayvanların gerekli muayene ve tedavileri masrafları işletme sahibince karşılanmak üzere il/ilçe müdürlüklerince yapılarak hayvanlar zorunlu kesime tabi tutulur. Sağlık açısından risk taşımayan hayvanlar ise çalışma izni verilmiş başka bir işletmede barındırılmak üzere işletme sahibine yediemin olarak teslim edilir veya pazarlama taahhüdü doğrultusunda hayvanların kontrollü kesimi yaptırılır ve 4. Fıkrasında da "Faaliyetten men edilen işletmelerde, eksikliklerin giderilmesine yönelik işlemler dışında il/ilçe müdürlüklerince işlem yapılmaz" denilmektedir. Dolayısı ile Valiliğimizin katkıları ile Müdürlüğümüz işletmesi ile ilgili yapılması gereken iş ve işlemler büyük bir özveri ve gayret ile sonuçlandırılmaya çalışılmıştır.
Çalışmalarımızda her türlü destek ve katkıda bulunan konunun hassasiyetine gerekli önemi gösteren insan sağlığı ve hayvan refahı konularında titiz davranan başta Sayın Valiliğimiz olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi arz ederiz.” (s)