Tarım Kredi Tekirdağ Bölge Birliği Sözleşmeli Buğday Üretimi'ni tamamladı

 Tarım Kredi Tekirdağ Bölge Birliği 2010/2011 Yılı Ekim Sezonu için Sözleşmeli Buğday Üretimi'ni tamamladı.





HABER MERKEZİ
2009/2010 yılı ekim sezonunda sözleşmeli olarak ekimi gerçekleştirilen Buğday ve Arpa Tohumlukları’nın ürünlerinden Flamura-85, Dropia, Pehlivan Alka ve Katerina Buğday Tohum Çeşidi ile Lord cinsi Arpa Tohumları’nı eleme tesislerinde işleme tabi tutarak 2010/2011 yılı ekim sezonuna hazırlamıştır.
Sözleşmeli tohum üretimini yerinde incelemek amacıyla Tarım Kredi Tekirdağ Bölge Birliği Tohum Üretim Tesisleri’ni Bölge Müdürü Veli Çelebi ile Bölge Müdür Yardımcısı Serdar Kadakal ziyaret etti.
Tohum Üretim Sorumluları, Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Yıldırım, TAREKS A.Ş. yetkililerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Arslan ve Ziraat Mühendisi Gürcan Toptancı’dan tohum üretimiyle ilgili olarak bilgi alan  Bölge Müdürü Veli Çelebi şunları kaydetti:
“Trakya Bölgemizde ki iklim şartlarının buğday ürünü adına beklendiği gibi geçmemesi münasebetiyle, 2009/2010 yılı buğday hasat sezonu üreticilerimiz açısından iyi bir yıl olmamıştır. Buğday ve arpa hasadında Trakya Bölge ortalaması 200-350 kg/dekar arasında gerçekleşmiştir. Ancak dünya piyasalarında iklim ve diğer çeşitli sebeplerden dolayı fiyatların yükselmesi ve iç piyasada alınan tedbirler sayesinde buğday ve arpa fiyatları üreticilerimizin yüzünü güldürmüş, kısmen de olsa hasad sezonundaki verimden kaynaklanan ekonomik sıkıntılarına katkıda bulunmuştur.
Buğday fiyatlarındaki bu artışa paralel olarak, hububat tohum desteklemesi de bu fiyatlara ilave olunca üretici kendi tohumunu üretmekten vazgeçip tamamen sertifikalı tohum alımına yönelmiştir. Bu da planlanan üretimimizin çok üzerinde bir talep oluşumuna sebep olmuştur. Ancak buna rağmen üreticilerimizin yoğun taleplerini karşılamak amacıyla gereken her türlü tedbir alınmıştır. Müdürlüğümüze gelen 7 milyon 708 bin 400 ton tohum talebinin 5 milyon 974 bin 250 tonluk kısmı sözleşmeli üretim yoluyla ve özel sektörden karşılanmıştır.
Tüm çabalarımıza rağmen talebin tamamının karşılanamaması, 2009/2010 hasat sezonunda verimin düşük olması ve tohuma aşırı talebin oluşmasıdır..Bu sebeple Bölgemizdeki tohumları üreten bütün tohum firmaları planladıkları  üretim miktarlarından daha az ürün aldıklarından üreticilerimizin buğday tohum taleplerinin bir kısmı anılan sebeplerden dolayı karşılanamamıştır.
Ancak konuyla ilgili olarak firmalarla görüşmeler devam etmekte olup, en kısa zamanda üreticilerimizi memnun etmek adına çalışmalarımıza devam etmektir. Bu vesile ile 2010/2011 ekim sezonunun hayırlara vesile olması dileğiyle tüm üreticilerimize şimdiden bol ve bereketli kazançlar dilerim.” (s)