Tarım Orkam-Sen Kırklareli İl Temsilciliği'nden, ilimiz Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü'ne tepki

Tarım Orkam-Sen Kırklareli İl Temsilciliği'nden, ilimiz Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü'ne tepki

KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen Kırklareli İl Temsilciliği 28 Nisan Salı günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen toplantı salonunda saat 17.30 yapılan basın açıklamasına; Tarım Orkam-Sen Kırklareli Il Temsilci Güner Ön,   Tarım Orkam-Sen Kırklareli İl Yönetim Kurulu üyeleri Reşat Doğan, Engin Kayhan Tarım Orkam-Sen İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Ocak ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Tarım Orkam-Sen Kırklareli Il Temsilciliği'nin basın açıklamasını Tarım Orkam-Sen İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Ocak gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında, Kırklareli Atatürk Toprak ve Su Kaynaklan Araştırma Enstitüsü'nün, çalışanlara yönelik politikası eleştirildi. Konu ile ilgili olarak şunlar kaydedildi; "İlimizin güzide bir kuruluşu olan Atatürk Toprak ve Su Kaynaklan Araştırma Enstitüsünde son 2-3 aydan bu yana kurum idaresinden kaynaklanan çalışanlar üzerindeki sindirmeye yönelik baskıcı uygulamalar artarak devam etmektedir. Öyle ki Enstitü Müdürlüğünde çalışanların idareye yaptıkları en doğal ve yasal isteklerini içeren başvurularına idareciler tarafından tahammül edilememekte ve disiplin cezasıyla karşılık verilmektedir.

İşyeri döner sermaye kar payı dağıtımı ile ilgili halen kurumda çalışan dört arkadaşımızın 2006 ve 2007 yıllan ile 2008 yılı arasındaki iş hacmi puanlarındaki farklılık ile çalışanlar arasındaki puanlama farklılıklarının adil olmadığı ve yeniden değerlendirilmesi gerektiği yönündeki yazılı talebine karşılık Enstitü Müdür V. Sn. Fatih Bakanoğulları tarafından I.Engin Kayhan ve Ilker Kurşun hakkında usulsüz müracaat ve şikâyette bulundukları gerekçesi ile disiplin cezaları uygulanmıştır. Yine işyeri temsilcimizin 2008 yılı sicil notunun "çok iyi"den, "iyi"ye düşürülmesinin nedenini sorması da usulsüz müracaat ve şikâyette bulunduğu gerekçesi ile Enstitü Müdür Yard. M.Ali Gürbüz tarafından disiplin cezası ile karşılık bulmuştur. Ayrıca Enstitü Müdür V. Sn. Fatih Bakanoğulları tarafından yönetilen ve eşinin konuşmacı olduğu, katılma zorunluluğu olmayan 16 Nisan 2009 tarihindeki TEMA Vakfının toplantısına katılmadıkları için ikisi sağlık izinli olan 4 arkadaşımıza "Amirlerine karşı kayıtsızlık gösterdikleri" gerekçesiyle yazılı uyarıda bulunulmuştur.

Değerli Basın Mensupları;

Ceza alan bu iki arkadaşımızdan I.Engin Kayhan 4688 sayılı yasa kapsamında Enstitü Müdürlüğünün Işyeri Temsilcisi ve aynı zamanda Sendikamız Tarım Orkam-Sen'in Kırklareli Il Temsilciliği Y.K.Üyesidir. Ilker Kurşun ise sendikamız Tarım Orkam-Sen'in Şube genel kurul delegesidir. Arkadaşlarımıza yapılan bu haksız uygulamayı hem en demokratik hak olan örgütlenmeye ve hem de tüm çalışanlara gözdağı vererek baskı altına almaya yönelik hukuk dışı bir uygulama olarak değerlendiriyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Enstitü Müdürlüğünün bu uygulaması yasal dayanaktan yoksun, hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmayan, keyfi bir yönetim anlayışının sonucudur. Bu uygulama ile Enstitü Müdürlüğü idarecilerinin; T.C.Anayasasının Vatandaşların Dilek ve Şikâyetleri hakkında yazılı başvurma hakkı ile ilgili 74'üncü maddesi; Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair 3071 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına dair Yönetmelik Ile Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması hakkındaki 2004/12 sayılı Başbakanlık Genelgesini hiçe saydıkları bir durum söz konusudur.

2004/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinin I. maddesinde; "Dilekçe hakkı sorulara cevap almak suretiyle bilgi edinmeyi, şikâyette bulunmak suretiyle denetlemeyi, dilek ve öneride bulunmak suretiyle de demokratik katılımı sağlayan siyasal haklardandır." denilmektedir. Ancak Enstitü Müdürlüğünün idarecileri maalesef böyle bir hakkın kullanılmasına tahammül gösterememişlerdir. Unutulmamalıdır ki yasalar herkesi bağlamaktadır. Yasalar karşısında hiç kimse ayrıcalıklı değildir. Işyeri Temsilcimiz ve üyelerimizde yasalardan doğan en tabi haklarını kullanmışlardır. Bu hakkı kullanırken yasa dışına çıkmamış ve bir ayrıcalık da talep etmemişlerdir.

Değerli Basın Mensupları,

Bu konu ile ilgili olarak daha soruşturma sürecinde KESK Şubeleri Başkan ve Temsilcileri olarak Enstitü Müdür Vekili ziyaret edilmiş, daha sonrada Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı, Şube ve Il Yöneticileri ile birlikte Enstitü Müdür Vekili Sn. Fatih Bakanoğulları ve Enstitü çalışanları ayrı ayrı ziyaret edilmiştir. Yapılan görüşmede bu uygulama ile çalışanların yasalardan doğan hak arama ve bilgi edinme hakkının engellendiği ve baskı oluşturulduğu anlatılarak iş barışının sağlanmasına yönelik çalışanlarla idare arasında diyalog yolları aranmıştır. Ancak Enstitü idaresi hukuk dışı tutumunu sürdürmekte ısrar etmiştir.

Bir kişinin haksızlığa uğradığını düşündüğü bir konuda durumun yeniden değerlendirilmesi ile ilgili yazılı talepte bulunulması usulsüz müracaat ve şikâyette bulunmak olarak değerlendirilemez. Bu nedenle Enstitü Müdürlüğündeki saydamlıktan uzak hukuk tanımaz bu uygulamaları kabul etmemiz mümkün değildir. Üyelerimizin hak arama yollarının kapatılmasına, bu türden haksız uygulamalar sonucu verilen disiplin cezalarıyla temsilci ve üyelerimizin memuriyet hiyerarşisi içerisinde doğacak ekonomik ve sosyal haklarının kaybına kayıtsız kalmayacağız.

Bu doğrultuda Enstitü Müdürlüğü idarecilerini çalışanların yasalardan doğan haklarını kullanırken tahammül göstermeye ve bu tür haksız uygulamalarından derhal vazgeçmeye davet ettiğimizi Kamuoyu ile paylaşır saygılar sunarız."