Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker Tekirdağ'daydı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Tarımsal alanda uygulamaya koyduğumuz projelerle Türkiye'de son 6 yıl içinde buğdayın kalitesi ve verimliliği arttı'' dedi.


Eker, Doruk Marmara Un Fabrikası'nın (DORMAR) Tekirdağ'daki un üretimi tesislerinin açılış töreninde, yağmur altında yaptığı konuşmada, yağan yağmurun daha çok bereket ve daha çok ürün getireceğini söyledi.
Anadolu'da ''buğdayla koyun, gerisi oyun'' sözünün söylendiğini belirten Bakan Eker, bu sözün aynı zamanda Tekirdağ'daki tarımsal üretimi de hatırlattığını belirtti.
Türkiye'de son 6 yıl içerisinde buğdayın kalitesinde ve veriminde gözle görülür bir artışın yaşandığını anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu:
''Tarımsal alanda uygulamaya koyduğumuz projelerle Türkiye'de son 6 yıl içinde buğdayın kalitesi ve verimliliği arttı. Bizim uyguladığımız politikalarla, uygulamaya koyduğumuz sertifikalı tohum tüketiminin ve üretiminin desteklenmesi projeleri ile yine uygulamaya koyduğumuz zirai mücadelenin yapılmasıyla Türkiye'de son 6 yıl içinde buğdayın kalitesi arttı. Buğdayın verimliliği de arttı.''
Bakan Eker, dünyada bu yıl buğday üretiminde yüzde 4'lük azalma olmasına rağmen Türkiye'de buğday üretiminde yüzde 12'lik artışın görüldüğünü, bu gelişmenin sanayi ve üreticinin çıkarına olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin, buğday unu ihracatında dünyadaki ilk 3 ülke arasında yer aldığını ifade eden Eker,''Buğday unu ihracatında dünyada ilk 3 ülke arasındayız. Bu bazı yıllar 1'nci, bazen 2'nci, bazen de 3'ncü sırada olabiliyor. Buradaki yatırım, hem ihracatı hem de üretimi daha ileri seviyeye getirecek'' dedi.
Doruk Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Hasip Gencer de dünyada yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen 13 milyon dolar gibi önemli bir yatırımla Türkiye'ye yeni bir üretim alanı ve iş kapısı açmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
''Bir buğday tanesinden dünyalar kurmak'' amacıyla yola çıktıklarını kaydeden Gencer, Tekirdağ'da üretim yaparak dünyanın bir çok noktasına Türk ununu taşıyacak 4. fabrikalarının faaliyete geçmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından fabrikanın açılış kurdelesini, Bakan Eker, Gencer, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek birlikte kesti. Bakan Eker, fabrikayı gezerek üretim hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Daha sonra Eker, Vali Kemelek ve Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç'ı, makamlarında ziyaret etti.
AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığını da ziyaret den Eker, partililerle bir süre sohbetinin ardından Çorlu ilçesine hareket etti. aa