"Tedavi edilmeyen hipertansiyon öldürebilir"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Tatlı, yaptığı açıklamada, hipertansiyonun, basit anlatımla yüksek kan basıncı olduğunu söyledi. Tatlı, normal şartlarda, kan basıncı sürekli olarak 120/80 milimetre cıva (mmHg) üzerinde olan kişilerin hipertansiyon adayı kabul edildiğini ve bunun sürekli bir şekilde 140/90 mmHg seyretmesi halinde hipertansiyondan bahsedileceğini belirtti.


HABER MERKEZİ

Hipertansiyonun ciddi bir durum olduğunu ifade eden Tatlı, şöyle devam etti:
''Tek başına öldürücü olmayan hipertansiyon, tedavi edilmediği taktirde öldürücü olabilir. Hipertansiyon, kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine neden olabilir, beyne giden damarların darlaşmasına neden olarak felce sebep olabilir. Öte yandan koroner arter hastalığına da büyük katkıda bulunur ki, bu hastalık, sanayileşmiş toplumlarda ölümlerin başlıca nedenlerinden birisidir.''
Hipertansiyonun değiştirilemez ve değiştirilebilir faktörleri olduğunu anlatan Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hipertansiyonun değiştirilmez faktörlerinin başında kalıtım gelir. Kalıtımında hipertansiyon rahatsızlığı bulunan kişiler daha dikkatli olmalı. Yüksek tansiyon genelde 35-50 yaşları arasında ortaya çıkar. Yaş da bir başka faktördür. Erkekler yüksek tansiyonda kadınlara oranla daha şanssızdır. Ayrıca şeker hastalarında yüksek tansiyonun ortaya çıkma riski, şeker hastası olmayanlara göre daha fazladır.''
Şişmanlığın kan basıncı üzerindeki olumsuz rolü gereği yüksek tansiyonla kilo problemi arasında doğru orantı olduğunu hatırlatan Tatlı, sigara, tuzlu yiyecekler, aşırı sıkıntılı yaşam biçimi, hareketsizlik ve aşırı alkol tüketiminin de hipertansiyona neden olan değiştirilebilir nedenler olduğunu dile getirdi.
Yüksek tansiyona karşı mücadelede atılacak en önemli adımın, kilo almamaya özen göstermek olduğunu vurgulayan Tatlı, diğer önlemler konusunda''Yüksek tansiyonla mücadelede az tuzlu yenmelidir. Katı yiyeceklerden kaçınılmalı, porsiyonlar küçültülmelidir. Düzenli spor yapılmalı, sigara içiliyorsa derhal bırakılmalı, alkol tüketimi azaltılmalıdır.'' (s)