Tekirdağ'da 300 tescilli evde yıkılma tehlikesi

Tekirdağ'da çoğu koruma altında olan, ancak sahipleri tarafından yıllardır onarılmayan binaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

     Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Tekirdağ'da atıl durumda 300 adet koruma altında tarihi ahşap bina bulunduğunu söyledi.
     Bu binalardan 3 tanesinin Valilik, İl Özel İdaresi ve Belediye işbirliği ile kurtarıldığını ifade eden Doğan, ''Diğer binaların kurtarılması için de yaklaşık 6 milyon TL'ye ihtiyaç var'' dedi.
     Koruma altında olan binaların rölövesinin sahipleri tarafından hazırlanması gerektiğini belirten Vali Doğan, şöyle devam etti:
     ''Fakat buna rağmen biz geçtiğimiz aylarda, yıkılmak üzere olan 3 evin projesini, Belediyeden, Özel İdareden ve başka kamu kuruşlarından teknik arkadaşlarımızı alarak, onlara hazırlattık.
     İzni almak üzere de belediye vasıtasıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderdik. Diğerlerini de peyderpey yapmaya çalışıyoruz. Tabi bu bizim işimiz değil, belediyenin de işi değil. Bu, vatandaşın işi. Fakat vatandaşlar da yapmıyor, duyarsız davranıyorlar.''
     Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun, ancak binaya ait rölöveleri inceledikten sonra yıkım için onay verdiğini bildiren Doğan, şunları kaydetti:
     ''Bu onaydan sonra yıkım işlemi gerçekleşiyor. Bu rölövenin hazırlanması da vatandaşa yaklaşık 20 bin TL'ye mal oluyor. Böyle bir kısır döngü var. Biz bunu aşmak için, kendi kamu görevlilerimizden bir grup oluşturduk. Şu ana kadar da 3 tanesini bitirdik. Bu da bir başarıdır.
     Atıl durumdaki tescilli ahşap yapıların yerinde bir betonarme bina olsaydı, yani tescilli olmasaydı, Belediye (tehlikeli yapı) statüsüne alarak yıkımına kendi karar verebilirdi. Ama bu bir tescilli bina olduğu için karar verme yetkisi belediyeye ait değil.
     Belediye, bunu kendi bütçesinden yapmaya kalksa diğer vatandaşlar da kalkıp 'benimkini de yap' diyecek. 300 tane böyle yapı var. Bunu belediyenin tek başına yapması imkansız. Çok büyük bir bütçe gerekecek. Bunun için 6 milyon TL gerekiyor.''
    
     -BELEDİYE SADECE UYARABİLİYOR-
    
     Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün ise tescilli ahşap binaların mülkiyetinin vatandaşa ait olmasından dolayı yıkılması veya kurtarılması noktasından bir şey yapamadıklarını söyledi.
     Tarihi evlerin mülkiyetinin vatandaşa ait olduğunu ve bu noktada ev sahiplerinin de mülkiyet hakkından doğan birtakım sorumlulukları olduğunu vurgulayan Aygün, ''Bunların tedbirlerinin alınması lazım. Biz belediye olarak sadece uyarıyoruz. Ev sahiplerine yazı gönderiyoruz. Nasıl ki mülkiyeti vatandaşa ait olan bir betonarme binaya dokunamıyorsak, tescilli ahşap binalarla ilgili de bir şey yapamıyoruz'' dedi.
    
     -KORKUDAN UYUYAMIYORLAR-
    
     Ertuğrul Mahallesi'nde 19 yıldır yaşayan Yunus Kalkan da mahallede koruma altında olan 5 bina bulunduğunu, bu binaların yıkılma ve yangın tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
     Mahalledeki çocukların bu binaların içinde veya yakınında oyun oynadığını bildiren Kalkan, 'Biz bu evlerin ölüm tehlikesi oluşturduğunu düşünüyoruz. Fırtınalı veya yağışlı havalarda bu binalardan düşen ağaç parçaları bazen araçlara zarar veriyor. Bu evlerin sahiplerinin konuya duyarlılık göstermelerini bekliyoruz'' diye konuştu.
     Ertuğrul Mahallesi Fevziye Sokak'ta ahşap bir binada yaşayan 6 kişilik ailenin 13 yaşındaki kızı Seven Organ ise kiracı olarak oturdukları ahşap binanın her an yıkılma tehlikesi taşıdığını belirtti.
     Organ, evlerinin yıkılacağı korkusuyla düzenli uyku uyuyamadıklarını bildirdi.