Tekirdağ Kirazı Hollanda'ya ihraç edilecek

Aromatik özelliğinin diğer kirazlardan farklılık gösterdiği belirtilen Tekirdağ kirazının uluslararası pazarda rağbet gördüğü, Haziran ayından itibaren de Hollanda'ya ihracına başlanacağı belirtildi.


     Hollanda'da ithalat ihracat işi yapan iş adamı İsmail Yanmaz, Tekirdağ kirazının dış pazarda çok beğenildiğini, bu potansiyeli değerlendirmek ve bölge üreticisinin kazancını artırmak için kirazı Hollanda'ya pazarlayacaklarını söyledi.
     Tekirdağ'da üretilen kirazın aromatik özelliğinin diğer kirazlardan farklılık gösterdiğini söyleyen Yanmaz, ''kumsal'' yapıya sahip özellikteki toprakta yetişmesinden dolayı da daha lezzetli olduğunu kaydetti.
     Kirazın ihraç edilmesi için gerekli alt yapı hazırlıklarını yapmak üzere Tekirdağ'a geldiğini söyleyen Yanmaz, ''Hollanda'da kiraza büyük rağbet olmasına karşın, yerli üretici yok. Kirazı hep dışarıdan ithal ediyorlar. İspanya ve Polonya gibi ülkelerden de kiraz geliyor. Ancak, en beğenilen ve en çabuk tüketilen Tekirdağ kirazı oluyor. Çünkü aroması çok farklı'' dedi.
    
     -TEKİRDAĞ'A KİRAZ AYIKLAMA VE YIKAMA TESİSİ KURULACAK
    
     Uluslararası pazarda, Tekirdağ kirazının hatırı sayılır bir noktada olduğuna işaret eden Yanmaz, ''Tekirdağ'dan Hollanda'ya gelen kiraz Antalya'da bulunan tesislerde işlendiği için Hollanda'daki ithalatçı firma sahipleri de kirazı Antalya kirazı olarak biliyor. Hollanda'da 'kiraz' denince akla Antalya geliyor. Trakya'da tarımın yapıldığını bilen bir Avrupalı yok'' şeklinde konuştu.
     Tekirdağ'da kiraz işleme tesisleri kuracaklarını ve bu tesislerde yaklaşık 50 kişinin istihdam edileceğini anlatan İsmail Yanmaz, bölgeden ilk kirazın Haziran ayında Hollanda'ya ihraç edilmeye başlanacağını kaydetti. Yanmaz, şunları söyledi:
     ''Bu konuda üreticilerin bağlı olduğu birlikle görüşmelerimizi tamamladık. İlk aşamada yapılacak girişimi bir kıvılcım olarak görüyoruz. Ancak, önümüzdeki yıl büyük patlama yaşanacağını öngörüyoruz. Bu sayede Hollanda'nın talebinin yarısının Tekirdağ'da üretilen kirazlarla karşılanacağına inanıyoruz.''
     İlk aşamada, kiraz alanlarının küçük olmasından dolayı ürünün toplanmasında lojistik olarak bir sıkıntı yaşanacağını kaydeden Yanmaz, ''Onun dışında, tesisin de kurulmasıyla birlikte ürünün işlenmesinde sıkıntı kalmayacak. Bu noktada global mali krizin olduğuna inanmıyorum. Çünkü ortada bir talep var. Yani parası olanlar almaya hazır. Öte yandan ürününü satmak isteyenler var. Onlar da para kazanmak istiyor. Bu zincirde, nakliye firmaları, ürünün işlenmesinde görev alacak tesis çalışanları ve o bölgenin insanları bu işten kazanç sağlayacaklar'' şeklinde konuştu.
     Kiraz ihracatında, üreticinin de iç pazarda kazandığından 2 kat fazla kazanacağını kaydeden Yanmaz, ürünün talep doğrultusunda satılacağı için fiyatının da yüksek olacağını bildirdi.
    
     -KİRAZ ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ-
    
     Tekirdağ Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak da, Yanmaz ile internet ortamında tanıştıklarını ve yaklaşık 2 yıldır kiraz konusu üzerinde temaslarda bulunduklarını bildirdi.
     Tekirdağlı kiraz üreticisinin de ihraç koşullarına uygun üretim yapabilmek için kolları sıvadığını söyleyen Durak, Tekirdağ'da yüksek kaliteli kiraz üretiminin yıllık 300 ton olduğunu, bunun iki katı kadar da Napolyon kirazı üretildiğini kaydetti.
     Tekirdağ kiraz üreticisinin, iç piyasaya göre daha fazla kazanacağını söyleyen Durak, 1 dekar alanda kiraz üreten üreticinin iç piyasada 3 bin TL kazandığını ancak uluslararası pazardaki talep nedeniyle bu kazancını ikiye katlayacağını söyledi.