Tekirdağ Milletvekili Nalcı, Dupnisa'nın takipçisi

Tekirdağ Milletvekili Nalcı, Dupnisa'nın takipçisi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı’nın Dupnisa Mağarası ile ilgili soru önergesine cevap geldi. Tekirdağ ili Milletvekili olmasına rağmen, Kırklareli’nin önemli bir kültürel varlığına sahip çıkan ve diğer Kırklarelili bürokratlarımıza örnek olan Nalcı, konu ile ilgili olarak şu sorları sormuştu;

“Soru; Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa Mağarası'na Kırklareli'nden gitmek isteyenlerin kullandığı yolun 7 kilometrelik bölümü bozuktur. Turistlerden çok sayıda şikayet alınmaktadır. Bu bozuk kısmın asfaltla kaplanması planlanmakta mıdır?”     

Cevap; Kırklareli'nden Dupnisa Mağarası'na ulaşımı sağlayan yolun bozuk olan 7 kilometrelik bölümünün yapılması için ilgili kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

Soru; Dubnisa Mağarası'nı ziyaret eden turistlerin mağaranın girişinin bulunduğu alanda piknik yapmak ve dinlenmeleri için gerekli yatırımın yapılması, şu anda jeneratör ile sağlanan elektriğin Devlet tarafından getirilmesi planlanmakta mıdır?

Cevap; Mağaraya yönelik yapılacak olan her türlü projenin Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanması gerekmekte olup, Dupnisa Mağrası'na ilişkin Bakanlığımıza herhangi bir proje veya yatırım talebi iletilmemiştir.

Bakanlığımız Yatırım ve Işletmeler Genel Müdürlüğümüzce mağaralara yönelik mimari ve elektrifikasyon projeleri hazırlanmamakta olup, bu konuda teknik yardım yapılabilmektedir.”

Önergede ayrıca, Milletvekili Nalcı’nın; “Çorlu Gazi Ilköğretim Okulu'nun arka duvarına bitişik, eski jandarma karakol binası yakınındaki Hastane (Jandarma) çeşmesi olarak anılan Alipaşa zamanından kalma tarihi kitabesi olan tarihi çeşmenin bakımı, onarılması ve restore edilmesi için herhangi bir girişimde bulunmayı planlamakta mısınız?” sorusuna da cevap geldi;

“Mülkiyeti Çorlu Belediyesine ait olan Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 02.11.2001tarihli ve 7033 sayılı kararıyla 1'inci grup yapı olarak tescil edilen çeşmenin restorasyonunun 2863 sayılı Kanunun 12. maddesi uyarınca emlak vergilerinin % 10 nispetinde tahakkuk ettirilen ve kullanımı ilgili Valiliklerin kararına bırakılmış olan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" hesabındaki kaynaktan gerçekleştirilmesi mümkün olup restorasyon projesinin ilgili Koruma Kurulunun sunulması halinde proje kurulca değerlendirilecektir.”